Sport 29.09.2016.

Slobodan Grahovac, trener Vaterpolo kluba Banjaluka: Vrijeme da napravimo iskorak

ČITANJE: 2 minute

Vaterpolo klub Banjaluka i iduće sezone nastupaće u Prvoj B ligi Srbije, odlučio je VS Srbije. Prošlu sezonu, koja je za Banjalučane bila debitantska, završili su na sedmom mjestu tabele sa četiri pobjede, remijem i 11 poraza, a sada očekuju da naprave iskorak dok su finansije označene kao glavni problem.

– Prijavili smo se za Prvu B ligu, koja nam se prošle sezone pokazala kao jako korisno iskustvo, što se odrazilo na prvenstvo BiH, gdje smo glavne rivale pobjeđivali sa 15 i deset golova razlike. Sada to moramo podići na viši nivo, ali nas finansije sputavaju. Kao šampioni države trebalo bi da uđemo u prvu kategoriju finansiranja u Gradskoj upravi i da se tu konačno poslože stvari. Sponzore je praktično nemoguće naći i primjera radi neke pivare više daju novca za tehno žurke nego što pomažu sport – izjavio je trener Banjaluke Slobodan Grahovac.

Ekipa se nije mnogo promijenila i očekuje se da na kraju takmičenja budu u “zlatnoj sredini”.

– Ostali su skoro svi igrači koji su prošle sezone branili naše boje i bazirani smo na našu djecu, jer zbog nedostatka novca ne možemo angažovati nekoga sa strane. Godinu smo stariji i iskusniji, a iako se radi o gotovo istoj ekipi, vidi se da smo mnogo napredovali. Iskusili smo igranje protiv jačih ekipa u prvenstvu i sada ćemo mnogo hrabrije igrati – istakao je Grahovac.

Takmičenje počinje 12. novembra, a do 5. oktobra klubovi treba da se prijave. Postoji mogućnost da liga bude geografski podijeljena na dvije grupe, mada je izvjesnije da će biti samo jedna. Pored Banjaluke, u Prvoj B ligi Srbije trebalo bi da nastupe Partizan 2, Singidunum, Dorćol, Bečej, Rasina, Valis, Novi Beograd 011, Žak, Spartak, Goč, Radnički, PVK Žak, Polet i Proleter. Ujedno Banjaluka i Partizan 2 neće moći da se plasiraju u viši rang, dok će troškove prevoza do Banjaluke i smještaja u Republici Srpskoj pokriti tamošnji klub.

Ništa od LEN kupa

Kao šampion BiH Banjaluka je stekla pravo nastupa u LEN kupu i morala bi da igra kvalifikacije za ovo takmičenja, ali zbog nedostatka novca su odustali.

– Kotizacija za takmičenje iznosi 4.500 evra, što nismo mogli da skupimo pa smo odustali. Ako je neki klub šampion države, onda bi Ministarstvo civilnih poslova trebalo da plati troškove ekipe na međunarodnoj sceni o pitanju kotizacije i to ne samo u vaterpolu, već i ostalim sportovima. Bilo bi dobro da prvak BiH ima nagradu koliko iznosi kotizacija za njegov nastup na evrosceni, jer to nije mnogo novca – kazao je Grahovac.

(Glas)