Politika 30.10.2020.

Slobodan Stanarević: Ne obećavamo što ne možemo uraditi, nismo gladni funkcija

ČITANJE: 3 minute

Očekujem da osvojimo 10.000 glasova i ostanemo druga stranka u koaliciji po broju mandata u Skupštini grada, a prije svega očekujem nadogradnju funkcionisanja vlasti tako da budu izvršene korekcije da bi građani što više učestvovali u nekim odlukama, a ne samo na izborima.

Ocijenio je to u razgovoru za “Glas Srpske” predsjednik banjalučkog odbora DEMOS-a i nosilac liste kandidata za odbornike u gradskoj Skupštini na predstojećim izborima Slobodan Stanarević.

– Imamo ubjedljivo najbolju listu u Banjaluci, jer je tu puno ostvarenih, pametnih i mladi, dosta privrednika koji znaju svoj posao, ali takođe znaju i koje su to kočnice u njihovom radu, tako da će se raditi na tom uklanjanju. Optimizam zasnivam i na tome da sam dio Gradske uprave gdje je napravljeno najviše u odnosu na sva odjeljenja pa bi sada neke utiske prenio na cijelu upravu i poboljšao rad u kompletu. Na listi su i sadašnja četiri odbornika koja veoma dobro razumiju o čemu pričam – istakao je Stanarević.

Šta je okosnica Vaše kampanje?

STANAREVIĆ: Korekcija u svakom smislu da bismo napravili gradsku upravu sa svojim preduzećima kao ugledan primjer za region. Gradsku razvojnu agenciju treba ukinuti, jer ne služi ničemu te reorganizovati Centar za selo na način da više ide u podsticaje, manje u reklame. Sekretari mjesnih zajednica, kojih je više od 50, troše oko 1,4 miliona godišnje, a zna li iko čemu služe, osim da nose ključ doma. Zna li iko što biramo savjet mjesne zajednice kad nema nikakvu snagu? Znači, milion treba uložiti u same zajednice i da građani putem savjeta odlučuju o sredstvima za svoju mjesnu zajednicu. Treba nam gradski referendum barem jednom u mandatu kada su bitne stvari u pitanju, na primjer uređaj za prečišćavanje otpadnih voda, koji košta 100 miliona – da li građani hoće da se ide u tom smjeru. Svi će reći da hoće, ali ako ta zaduženja povlače skuplju vodu za 30, 40 odsto, pitanje je kakav bi bio ishod. Treba osnovati odjeljenje za imovinsko-pravne odnose. Kad već branimo gradsku imovinu, da damo borbi snagu. Tu je i prirodno smanjivanje administracije, oživljavanje funkcije gradskog menadžera i tako dalje.

Zašto sugrađani treba da glasaju za Vas?

STANAREVIĆ: Realno, najoperativniji smo, znamo kako stvari stoje i šta treba korigovati. Volimo jasno reći gdje je problem, ali i dati rješenje, ne obećavamo što ne možemo uraditi. Nismo gladni funkcija, a koju dobijemo najbolje funkcioniše i zato što je realno DEMOS najbolji.

Čime garantujete da ćete ispuniti obećanja?

STANAREVIĆ: Radom i obrazom, kao do sada. Ne postoji čovjek u Banjaluci kome je Bobi nešto obećao, a nije uradio. Ako i drugi budu tako radili, mi smo Ljubljana za pet godina.

Koji ćete prvi potez povući ako dobijete povjerenje?

STANAREVIĆ: Neće biti prvog, drugog poteza. Biće sve predloženo. Meni je najbitnije da sve stranke stave prijedloge i da napravimo grad koji nije samo poznat po kružnim tokovima nego ugodnom životu, mladim ljudima, boljem privrednom ambijentu, sigurnošću, osmijehu i da nam Banjaluka sija iznutra.

(E.M/Banjaluka.net)