Politika 25.11.2018.

SLOBODNI PAD MARKA PAVIĆA: Pokušao da sjedi na dvije stolice, pa ostao bez obje

ČITANJE: 2 minute

Kako to izgleda kada jedan političar dotakne dno dna, pokazao je nedavno na ličnom primjeru Marko Pavić, prvi čovjek stranke DNS u Republici Srpskoj.

Radi se o čovjeku koji je za samo nekoliko mjeseci uspio da uništi vlastitu stranku i da od nekad respektabilnog političkog faktora i člana vladajuće koalicije u Republici Srpskoj napravi neviđenu lakrdiju i bruku o kojoj bruji region.

Naime, Pavić je u toku kampanje za opšte izbore u BiH, koji su održani početkom oktobra, odigrao na kartu opozicije u Srpskoj, otvoreno rušeći Milorada Dodika i koaliciju SNSD-DNS-SP, a  istovremeno napadno zahtijevajući da mu ta koalicija nakon izbora izdejstvuje kandidovanje njegovog čovjeka za predsjednika Vlade RS.

Na predizbornim skupovima DNS-a Pavić je ponavljao da će od ”DNS zavisiti formiranje nove Vlade”, a 14. septembra ove godine je u intervju koji je objavila BN televizija iz Bijeljine, na pitanje kakve osobine treba da ima budući predsjednik Vlade, odgovorio doslovno: ’’Prva osobina koju treba da ima novi predsjednik Vlade je da bude iz DNS-a’’.

Odmah nakon izbora i nakon što je Milorad Dodik saopštio relevantne informacije o radu dijela struktura DNS-a za opozicione kandidate za predsjednika RS i srpskog člana Predsjedništva BiH, Pavić je povukao kontra potez očajnika, pokušavajući da sa već nokautiranom opozicijom dođe do većine u parlamentu Srpske i na taj način sruši Dodika.

Nakon što mu ni to nije uspjelo, Pavić se ponovo vraća starim koalicionim partnerima, sada tražeći samo da bude dio vladajuće koalicije, ali istovremeno ne zahtijevajući ništa za DNS.

Izvor iz vrha Dodikovog SNSD-a tvrdi da ekipa okupljena oko Pavića neće biti dio nove skupštinske većine, kao ni dio vladajuće koalicije u Srpskoj i da su pozicije koje je na osnovu koalicionog dogovora dobio DNS pripasti frakciji u okviru te stranke, koju vodi Nedeljko Čubrilović, novi-stari predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Isti izvor navodi da Milorad Dodik ne želi bilo kakvu komunikaciju sa Pavićem, ali da Pavić to vešto krije od ljudi koji su deo njegove frakcije, a koji se još uvek nadaju da će zadržati pozicije na kojima se nalaze.

Bilo je jadno, dodaje isti izvor, gledati ateriranje Marka Pavića u toku razgovora sa mandatarom za sastav nove Vlade RS Radovanom Viškovićem iz SNSD-a.

’’Pavić je na tom sastanku Viškoviću priznao da ga je Dodik otpisao, iako Višković to odavno zna, moleći samo da DNS bude dio vladajuće koalicije i da u tom slučaju ne bi tražio za ljude iz svoje frakcije nijedno ministarsko mjesto, ali ni jednu funkciju u javnim preduzećima. Funkcije za svoje ljude ionako ne bih dobio, a poručeno mu je i da SNSD-u i novoj Vladi RS ne treba ni podrška njegove frakcije’’, kaže izvor iz vrha SNSD-a.

(VESTI)