Vijesti 03.09.2015.

Slovenački novinar: Treba ubiti migrante koje se približe granici!

ČITANJE: 2 minute

sebastijan-erlah

Slovenački novinar i publicista Sebastjan Erlah izazvao je skandal nakon što je u raspravi na Tviteru, u kojoj se pojavio prijedlog da se u državu puste samo migranti hrišćanske vjere, odgovorio da bi on bio “još radikalniji” i da bi na migrante koji se približe granici na 500 metara trebalo pucati, bez obzira na njihovu religijsku pripadnost.

– Bog će već znati koji su njegovi – napisao je Erlah i izazvao sveopšte zgražavanje i osudu kada su poruku sa društvene mreže prenijeli lokalni mediji.

Zbog širenja mržnje i netolerancije prema izbjeglicama biće mu oduzeta nagrada koju je prije dvije godine dobio za angažman u promociji demokratskih i evropskih vrijednosti na kojima je utemeljena Slovenija, a prijeti mu i isključenje iz Slovenačke demokratske stranke koju vodi bivši premijer Janez Janša.

Tridesettrogodišnji Erlah diplomirani je teolog i stalni saradnik lista “Časnik”, bliskog vjerski orijentisanoj omladini, prenosi Hina i dodaje da pokušaje da se izbjeglice koji bi mogli doći u Sloveniju dijele prema vjerskom kriterijumu početkom sedmice oštro osudio i ljubljanski nadbiskup Stanislav Zore.

Slovenačka demokratska stranka, čiji je Erlah član, potvrdila je da je pokrenula postupak njegovog isključenja, na što se može žaliti u roku od dvije sedmice.

Erlah je, pak, na svom blogu, bez izvinjenja za skandal koji je izazvao, za inicijativu da bude isključen iz stranke optužio novo rukovodstvo stranačkog ogranka u gradiću Tržič, gdje živi, navodeći da se radi o frakciji koja bi htjela da smijeni Janšu i omalovaži sve ono što je tokom 20 godina pozitivno napravio.

Kao komentar za kritike koje je doživio povodom svog tvita, Erlah je ponudio pjesmu hrvatskog pjevača Tompsona “Neka niko ne dira u moj mali dio svemira!”.

(Kurir)