Vijesti 13.12.2022.

Slovenački premijer: U BiH 20 godina nije došlo do napretka, ulazak u EU bi pomogao

ČITANJE: 2 minute

Slovenački premijer Robert Golob danas je u Evropskom parlamentu zagovarao ubrzanje procesa proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana, a posebno BiH, jer smatra da će to značajno pridonijeti političkoj stabilnosti regiona, koji je pod snažnim pritiskom Rusije.

Premijer Golob obratio se evroparlamentarcima na plenarnoj sjednici EP-a u Strazburu u okviru rasprave “Ovo je Evropa”.

“Zapadni Balkan bio izložen velikom pritisku i propagandi”

Pozdravljajući odluku svih institucija da priznaju i Ukrajinu i Moldaviju kao kandidate za članstvo u EU i sve napore, uključujući i napore Parlamenta, da se ubrza proces pristupanja, Golob je pozvao da se takav pristup primijeni i na zapadni Balkan.

“Zapadni Balkan je od početka ruske agresije bio izložen velikom pritisku i propagandi, a radi se o pritisku koji može rastočiti jedinstvo Evrope i stoga moramo biti svjesni da taj instrument može značajno pridonijeti političkoj stabilnosti ove regije”, rekao je Golob, dodajući da je proširenje najsnažniji instrument u arsenalu EU”.

“Stoga vas molim da ne povučete kočnicu na ovaj proces”, poručio je Golob.

Pritom je posebno istakao da je Bosnu i Hercegovinu bila najveća žrtva agresije u prošlosti i da zato, kako je rekao, “dugujemo BiH pokazati da je nismo zaboravili”.

“Isto ćemo u budućnosti morati pokazati i Ukrajini”, rekao je Golob i istakao da kad počnemo neku priču, onda je moramo i dovršiti.

“U BiH 20 godina nije došlo do napretka”

Podsjetio je da je priča o BiH počela prije 20 godina i da nije došla do napretka, ali da Slovenija najbolje zna koliko je članstvo u Evropskoj uniji “transformativan proces”.

Po njegovim riječima, članstvo u EU mijenja državu, prije svega mijenja stavove ljudi, a onda se ljude tjera da mijenjaju i politiku.

Ne možete računati, nastavio je, da će se političke strukture promijeniti same od sebe jer je to iluzorno i ne daje rezultate.

“Kao evropski građani moramo uvjeriti naše sugrađane sa zapadnog Balkana da je njihovo mjesto u Evropi i da se onda pobrinu za promjenu političkih struktura. Onda će i oni prihvatiti zakone vlasti i demokratiju, ja sam ne vjerujem u obrnuti redoslijed i zato se Slovenija zalaže da se ubrzaju evropske integracije BiH”, rekao je Golob.

“Članstvo u EU mijenja sve”, poručio je slovenački premijer.

Evropska komisija predložila je u oktobru da se Bosni i Hercegovini dodijeli kandidatski status pod uslovom da preduzme niz reformi, usvoji nekoliko zakona u području sudstva, izborne reforme, borbe protiv korupcije i slobode izražavanja.

(Agencije)