Vijesti 27.09.2020.

SLOVENIJA OBJAVILA SPISAK: Evo čije PCR testove iz BiH priznaju u Sloveniji

ČITANJE: 1 minuta

Državljani Bosne i Hercegovine od sutra, 28. septembra, moći će putovati u Sloveniju bez 10-dnevnog karantina, ali pod uslovom da imaju negativan PCR test na koronavirus koji je urađen u nekoj od zemalja EU i Šengena. Takođe, slovenske vlasti su odlučile da priznaju i testove pojedinih laboratorija iz BiH koje smatraju relevantnim.

Test ne smije biti stariji od 48 sati, a relevantnim i vjerodostojnim moraju ga  identifikovati Institut za mikrobiologiju i imunologiju, te Nacionalni laboratorij za zdravlje, okoliš i hranu, piše Klix.

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, na spisku se nalazi 15 laboratorija i to: bolnica “Sveti vračevi” iz Bijeljine, Eurofarm centar iz Sarajeva, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske (uzorak se može uzeti i iz jedinica zavoda, npr. u Doboju, Zvorniku, Trebinju, Foči, Istočnom Sarajevu), Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić” iz Bihaća, Kantonalna bolnica Zenica, Kantonalna bolnica Tuzla, Laboratorij Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, Opća bolnica “Prim. dr. Abdulah Nakaš”, Opća bolnica Tešanj, Privatni mikrobiološki parazitološki laboratorij u Sarajevu, Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Univerzitetska bolnica Foča, UKC Republike Srpske i Zdravstvena ustanova “Alea dr. Kandić” iz Sarajeva.

Osoba koje dolaze iz navedenih zemalja, a nemaju negativan test na koronavirus iz validne laboratorije, određuje se karantin u trajanju od 10 dana.Izuzeci u novom pravilu zvanične su prijavljeni radnici, prevoznici robe, putnici u tranzitu i slično.

(E.M/banjaluka. net)