Biznis 25.05.2016.

Slovenija osigurala novac starim deviznim štedišama u BiH

ČITANJE: 3 minute

Sredstva se između godina mogu i preraspoređivati u skladu s potrebama verifikacijskog postupka, saopšteno je iz Ambasade Republike Slovenije u BiH.

Ambasada je navela kako želi dati pojašnjenja povodom navoda predstavnice Udruženja štediša BiH Amile Omersoftić da u proračunu Slovenije nema osiguranih sredstava.

Novac je osiguran za isplatu štedišama Ljubljanske banke u podružnicama Sarajevo i Zagreb, navedeno je takođe.

Do sredine maja 2016. godine, Slovenija je primila više od 21.000 zahtjeva za verifikaciju, izdala više od 2.900 informativnih izračuna, a do kraja maja će realizovati više od 1.000 uplata na račune štediša.

Republika Slovenija je Evropskom sudu za ljudska prava, Vijeću Evrope i više puta u javnosti potvrdila opredjeljenje da poštuje presudu Europskog suda za ljudska prava (ESLP) u predmetu Ališić i drugi protiv BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije, broj 60642/08, od 16. jula 2014. godine, te će izvršiti presudu, navode iz Veleposlanstva.

“To potvrđuju i njene dosadašnje aktivnosti i napore, povezane s implementacijom presude. Odbor ministarskih pomoćnika pri Vijeću Evrope, koji nadzire izvršavanje presuda Evropskog suda za ljudska prava, na 1236. zasjedanju u septembru 2015. godine, potvrdio je zakonsko rješenje koje je Slovenija prihvatila kao osnovu za izvršenje presude te na 1250. zasjedanju u martu ove godine izrazio zadovoljstvo napretkom njenog izvršavanja. Za izvršenje presude su Sloveniji potrebni podaci o visini neisplaćenih starih deviznih zahtjeva i identifikacijski podaci o njihovim nositeljima. Za razliku od podružnice Ljubljanske banke u Zagrebu, nekadašnja podružnica Ljubljanske banke u Sarajevu je 1993. godine bila nacionalizovana i doživjela je niz promjena pravnog statusa, na koje ni Ljubljanska banka d.d. Ljubljana ni Republika Slovenija nisu imali uticaj. Trenutno je pod skrbništvom vlasti BiH. S obzirom na navedeno, verifikacijski postupak za štediše podružnice Ljubljanske banke u Zagrebu je protekao u predviđenom roku, dok je skladno s 21. članom Zakona o načinu izvršenja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu broj 60642/08, odlučivanje o zahtjevima za verifikaciju štediša nekadašnje podružnice Ljubljanske banke u Sarajevu odloženo do dobijanja svih potrebnih podataka za tu podružnicu (skladno s 4. stavom 9. člana navedenog zakona)”, citat je iz saopštenja Ambasade.

Dio podataka je Sloveniji bio dostavljen u elektronskom obliku preko ambasade BiH u Ljubljani u julu 2015. godine, međutim, među tim podacima nije bilo svih potrebnih podataka za izvođenje postupka verifikacije, što se u prvom redu odnosi na podatke koji će omogućiti nedvojbenu identifikaciju korisnika. Datum kada budu dobijeni svi potrebni podaci objaviće ministar, nadležan za financije, u Službenom listu Republike Slovenije i na internet stranici Fonda Republike Slovenije za nasljedstvo, navedeno je takođe u saopštenju.

Pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope – odsjeka za nadzor nad izvršavanjem presuda Evropskog suda za ljudska prava, 6. i 7. aprila 2016. godine je u Sarajevu održan konstruktivan sastanak s vlastima BiH, na kojem je ustanovljeno da je u arhivi nekadašnje podružnice Ljubljanske banke u Sarajevu dokumentacija koja je nužna za postupak verifikacije. Bilo je dogovoreno da će vlasti BiH omogućiti skeniranje i upotrebu te dokumentacije zajedno s već dobijenom elektronskom bazom podataka, što bi omogućilo početak verifikacijskog postupka za štediše nekadašnje podružnice Ljubljanske banke u Sarajevu.

Poslije sastanka u Sarajevu je između obe strane potpisan dogovor koji između ostalog sadrži obvezu vlasti BiH da će Sloveniji omogućiti pristup do arhiva u svrhu skeniranja potrebne dokumentacije i obvezu Slovenije da će u roku od šest sedmica nakon prijema, dokumentaciju upisati u elektronsku bazu podataka i početi postupak verifikacije za štediše nekadašnje podružnice Ljubljanske banke u Sarajevu. Slovenija se takođe obvezala da će tako dobijeni podaci biti upotrijebljeni isključivo radi verifikacije neisplaćenih starih deviznih zahtjeva. Republika Slovenija je diplomatskim putem 5. maja 2016. godine već zamolila vlasti BiH da joj omoguće pristup, skeniranje i upotrebu potrebne dokumentacije.

(ABC portal)