Vijesti 10.11.2015.

Slovenija podiže žičanu ogradu na granici sa Hrvatskom

ČITANJE: 1 minuta
slovenija-granica
Kao što je i najavio slovenački premijer Miro Cerar, Slovenija će sutra u 6 sati ujutro podići žičanu ogradu na granici s Hrvatskom, prenosi Dnevnik Nove TV. Dizanje ograde počeće u opštini Podčetrtek.

Slovenci, kao i Mađari ranije, to čine s ciljem da bolje kontrolišu očekivani izbjeglički tok koji je ovih dana krenuo iz Grčke.

“Time želimo da se ljudi (migranti) usmjeravaju prema ulaznim tačkama na granici. Naglašavam da tako Slovenija ne zatvara svoje granice nego samo onemogućuje nekontrolisani ulaz migranata na našu teritoriju”, rekao je ranije Cerar.

Cerar je dodao i da je već kontaktirao hrvatskog premijera Zorana Milanovića i da će se kontrolirani i dogovoreni tranziti migranata vozom preko Slovenije nastaviti.

Cerar je rekao da kao čovjek ne želi ograde i prepreke na granici, ali da je dužan kao predsjednik vlade da spriječi “humanitarnu katastrofu” do koje bi moglo doći u slučaju nastavka velikih prijelaza izbjeglica i migranata i ako bi oni mimo kontrole u velikim brojevima prelazili nezaštićenu “zelenu granicu” tokom nadolazeće zime.

(Klix.ba)