Region 12.09.2021.

Slovenija pooštrava mjere od srijede

ČITANJE: 2 minute

Slovenija je pooštrila protivepidemijske mjere, pa će od srijede, 15. septembra, tzv. PCT uslov, što znači da su osobe preboljele covid-19, da su vakcinisane ili imaju negativan test na korona virus, biti obavezan za sve zaposlene koji su u kontaktu sa strankama i za korisnike njihovih usluga.

U Sloveniji će od srijede, 15. septembra, biti uvedena rigoroznija primjena takozvanog PCT uslova za sve zaposlene koji su u kontaktu sa strankama i za korisnike njihovih usluga, odlučila je slovenačka Vlada s ciljem pooštravanja mjera protiv epidemije virusa korona.

To je odluka koju je vlada premijera Janeza Janše donijela na dopisnoj sjednici u subotu, prenosi portal Index.

Osim toga, zaštitne maske moraće nositi svi u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom ako se ne može obezbijediti odgovarajuća fizička udaljenost među prisutnima.

Uslov PCT-a takođe moraju ispuniti i svi korisnici usluga, koji, ako nisu vakcinisani ili preboljeli kovid, testiranje plaćaju sami.

U novoj odluci vlade predviđeno je nekoliko izuzetaka, od kojih je jedna hitna nabavka osnovnim životnim potrepštinama.

Gdje će se primjenjivati nova pravila

PCT uslov od srijede će se primjenjivati u zatvorskim ustanovama, popravnim domovima, azilima i centrima za strance, a od njega su izuzete osobe mlađe od 12 godina te osobe koje ih doprate u školu ili vrtić.

O primjeni novih mjera vlada će detalje iznijeti u ponedjeljak na konferenciji za novinare, ali, kako prenosi Slovenska televizija, odluka praktično znači da će i za ulazak u velike trgovačke centre uslov biti da je osoba vakcinisana, preboljela covid-19 ili ima negativan test. Od toga bi bile izuzete samo manje trgovine s prehrambenim proizvodima.

Ovakva odluka vlade motivisana je željom da se što više ljudi vakciniše prije vrhunca četvrtog talasa epidemije, koji se očekuje u oktobru.

U Sloveniji je u subotu zabilježeno 1.085 novih zaraza, uz 19.8 posto pozitivnih testova, a preminulo je troje oboljelih. U bolnicama su 274 covid-pacijenta, od čega 62 na intenzivnim odjeljenjima.

(E.M)