Vijesti 24.10.2015.

Slovenija priprema formulare, početkom 2016. godine kreće isplata štedišama

ČITANJE: 2 minute
Karl-Erjavec
Potpredsjednik Vlade Slovenije Karl Erjavec rekao je u intervjuu da će građani BiH svoje zahtjeve za povrat stare devizne štednje moći predati između 1. decembra ove godine i 31. decembra 2017.

Fond Republike Slovenije za naslijeđe, koji je nadležan za tu oblast, moraće o zahtjevu za povrat stare devizne štednje odlučiti veoma brzo, dakle u roku od tri mjeseca od prijema potpunog zahtjeva.

– Tim jasno dajemo na znanje da presudu želimo implementirati u najkraćem vremenu bez ikakvog odgađanja – poručio je Erjavec.

Prve štediše će tako biti isplaćene već u prvoj polovini 2016. godine. Svi oni koji imaju pravo na tu isplatu originalni su imaoci stare devizne štednje, te u slučaju smrti, njihovi nasljednici koji su naslijedili tu staru deviznu štednju.

Erjavec je najavio da će već sljedeće sedmice u medijima u BiH biti objavljen javni poziv u kojem će biti sve detaljne informacije za štediše. Na raspolaganju će biti i posebni formulari na lokalnom jeziku. Slovenija je zaista napravila sve da postupak bude što jednostavniji za pojedinačnog štedišu.

– Želim naglasiti sljedeće – s obzirom na to da je filijala Ljubljanske banke u Sarajevu 1993. bila nacionalizovana, Slovenija uistinu ne raspolaže i ne može raspolagati njenim evidencijama kao ni podacima o tome da li je BiH pojedine štediše već djelimično ili u potpunosti isplatila u privatizacijskim postupcima. Zato će u cjelokupnom postupku biti potrebna nužna saradnja nadležnih bh. institucija, kojima smo već predložili sklapanje odgovarajućeg memoranduma o saradnji. Taj memorandum će biti pravna osnova za posredovanje traženih podataka. Odgovor još čekamo. Vjerujemo da Vijeće ministara BiH razumije da je sklapanje memoranduma i posredovanje podataka u interesu štediša BiH. Radi se o verifikacionom mehanizmu, potvrđenom od Vijeća Evrope, koji je od osnovnog značaja za obradu zahtjeva štediša iz BiH. Morate razumjeti da se bez odgovarajućih podataka zahtjevi neće moći obrađivati, što nikako nećemo. Slovenija će poštovati presudu Strasbourga, želimo da se što prije implementira, dakle da su štediše isplaćene – zaključio je Erjavec.

(Oslobođenje)