Region 01.05.2022.

Sloveniju sljedeće sedmice čeka rast cijena goriva i struje?

ČITANJE: 1 minuta

U Sloveniji od nedjelje 1. maja prestaju vrijediti regulisane cijene naftnih derivata, pa se očekuje njihov znatni rast početkom iduće sedmice.

Vlada se nije odlučila za produženje mjere kojom je od marta najviša maloprodajna cijena 95-oktanskog benzina na pumpama bila fiksirana na 1.503 evra za litru, a dizela na 1.541 vuro.

Ocijenila je da je regulacija cijena tekućih goriva već odigrala svoju ulogu u ublažavanju cijena i da na tržištu derivata nema poremećaja, ali za još tri mjeseca produžila je snižene trošarine na energente.

Ministarstvo privrede navelo je da će se cijene naftnih derivata u Sloveniji i ubuduće kretati kao i u prosjeku evrozone.

Distributeri ocjenjuju da bi se nova maloprodajna cijena 95-oktanskog benzina mogla kretati oko 1.6 evra, a za dizel 1.8 evra.

Kako prenose slovenski mediji, s početkom maja najavljuje se i znatno povećanje cijena električne energije jer prestaje mjera kojom zadnjih mjeseci dobavljači nisu smjeli obračunavati potrošačima troškove mreže i neke druge pristojbe koje su u uobičajenoj strukturi cijene tog energenta.

(N.S)