Vijesti 28.07.2020.

SLOŽENA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA: Bijeljini potrebne nove mjere

ČITANJE: 2 minute

Zbog izuzetno složene epidemiološke situacije na području grada Bijeljina, a u cilju sprečavanja daljeg širenja virusa konkretni prijedlozi novih mjera biće upućeni Gradskom i Republičkom štabu za vanredne situacije, odlučeno je na sastanku poslovodstva Opšte bolnice “Sveti Vračevi” i direktora domova zdravlja Ugljevika, Lopara, Pelagićeva i Donjih Žabara.

Direktor Opšte bolnice “Sveti Vračevi” Zlatko Maksimović rekao je da svi nadležni moraju uložiti maksimalne napore kako bi se spriječilo širenje virusa korona i izbjegle teže posljedice.

“Samo uz podršku svih zdravstvenih ustanova koje se bave primarnom zdravstvenom zaštitom i koje upućuju pacijente nama, možemo stvari držati pod kontrolom. Ohrabruje da su svi svjesni svoje odgovornosti i da podržavaju naša nastojanja da pobijedimo ovu bolest”, upozorio je dr Maksimović u izjavi za “Srpskainfo”.

Potvrdio je da se ova ustanova i njeni zaposleni suočavaju sa brojnim problemima.

“Već smo tražili od nadležnih da nam omoguće povećanje kapaciteta Kovid bolnice. Imamo probleme sa potrošnjom kiseonika. Dnevno se potroše količine koje su nekada korištene tokom cijelog mjeseca. Ali smo tu da rješavamo probleme. Za sada imamo obećanja i vjerujemo da će se obećanja sprovesti u djelo”, istakao je dr Maksimović.

U loparskom Domu zdravlja, koji broji oko 10.000 osiguranika, situacija je mnogo bolja, ali se oprez mora zadržati. Zaražene su četiri osobe, sa blagim kliničkim simptomima.

Direktor ove ustanove dr Želimir Nešković kaže da se mora zajednički radiri, kako bi se stabilizovala epidemiološka situaciju na regiji i zaštitili najvažniju zdravstvenu ustanovu u ovoj regiji, bijeljinsku bolnicu.

“Pokrenućemo inicijativu da se u našim domovima zdravlja rade brzi testovi. Očekujemo da taj odgovor bude pozitivan i da nam Institut za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravlja RS odobre da to radimo, kako bismo učinili trijažu što boljom i zaštitili naše građane”, rekao je dr Nešković za “Srpskainfo”.

Zaključno sa jučerašnjim danom u Kovid bolnici u Bijeljini liječi se 44 bolesnika, četiri pacijenta su na respiratoru, a šest na visokim dozama kiseonika. Radi se o osobama starije i srednje životne dobi sa komorbiditetima. Oni se nalaze na intenzivnoj njezi i njihovo zdravstveno stanje je veoma ozbiljno.

(N.S/ Banjaluka.net)