Vijesti 04.03.2016.

Slučaj “Arbutina”: Vozač “ubica” na slobodi

ČITANJE: 2 minute
jovan
Tog kobnog zimskog jutra, oko pola pet, devetnaestogodišnji Jovan Arbutina sa drugom Brankom Krivokućom vraćao se iz grada. Branko koji je bio svjedok ove stravične nesreće, samo je jednom dao izjavu u policijskoj stanici na Starčevici – tokom krivičnog postupka nije kontaktiran ni iz Okružnog tužilaštva, ni iz Osnovnog suda u Banjaluci.

Krivokuća, koji trenutno boravi u Njemačkoj, putem skajpa rekao je za RTRS da je vozač vozio 130 kilometara na čas.

Od prvog do posljednjeg vještačenja, kaže majka Ljiljana, bilo je mnogo nejasnih detalja o nesreći. Vještaci su se stalno mijenjali, izvještaji se nisu poklapali, čak ni s krajnjom presudom.

I sudski vještak Nedeljko Vučen u svom izvještaju upozorava na brojne propuste.

– U zapisniku o uviđaju nema podataka da je naložen i izvršen vanredni tehnički pregled pežoa s mjerenjem sile kočenja, niti da je pregled vozila obavio vještak mašinske struke. Nije konstatovano da je mjesto nezgode osvijetljeno javnom rasvjetom koja se jasno vidi na foto-dokumentaciji mjesta nesreće. Prilikom obdukcije nije mjerena dužina leša nastradalog pješaka- kaže Vučen.

Za okružnog tužioca ova analiza diplomiranog inženjera saobraćaja jeste niz nebuloza. Ipak, od njega je, kako sam priznaje, tražio mišljenje.

– Pustite vi Vučena Nedeljka, on priča nebuloze. Ja sam njega izabrao da bude vještak- kaže on.

Majka nastaradalog Jovana tvrdi da je kompletan slučaj namješten. Kaže da nije bila upoznata o sporazumu o priznanju krivice, čiji je potpisnik i predlagač bio tužilac Sead Žerić. Ovim je izgubila pravo na žalbu, jer nije stranka u postupku.

– Ubjeđena sam sto posto, hiljadu posto, imam nezvanične informacije da je potplaćeno, da je korumpirano- kaže ogorčena majka.

Za tužioca Žerića, ovaj slučaj je završena priča. Kaže – šest mjeseci zatvora, oduzimanje vozačke na šest mjeseci i sudski troškovi od oko 1.500 KM su adekvatna kazna. Da se njega pitalo, kako kaže, vozač nije trebalo da prizna da je kriv.

– Iskreno da vam kažem ja da sam optužen za ovakav događaj, nikada ne bih priznao niti pristao na sporazum- kaže tužilac.

Optuženi Goran Zrnić i dalje radi u rent-a-kar agenciji, čiji je automobil vozio tokom nesreće. Još nije na odsluženju šestomjesečne kazne zatvora. U telefonskom razgovoru rekao je da ne želi da komentariše ishod presude, te da je ova nesreća ostavila velike posljedice na njegovo psihičko zdravlje, ali i na cijelu njegovu porodicu.

Ljiljana Arbutina, majka nastradalog Jovana, poručuje, njihova porodica je razorena, ali neće odustati dok pravda ne bude konačna.

(RTRS)