Vijesti 01.11.2019.

SLUČAJ “DOGOVORENOG BRAKA” Romska porodica pred sudom zbog „kupoprodaje“ djevojčice

ČITANJE: 2 minute

Optuženi za trgovinu djeteta Alija A. (51) i Mehmed B. ( 47), te optuženi za obljubu djeteta Ismet B. (19), negirali su danas krivicu na ročištu u Okružnom sudu u Banjaluci.

Radi se o slučaju “dogovorenog braka” između dvije romske porodice.

Prvooptuženi Alija A. tereti se da je 10. januara ove godine u Doboju sa Mehmedom B. dogovorio i obavio prodaju svoje trinaestogodišnje kćerke A.A. za 1.000 maraka, kako bi ona zasnovala prinudnu bračnu zajednicu sa Mehmedovim sinom Ismetom. Ismet se tereti da je nakon toga odveo A.A. na područje Visokog i počinio obljubu sa njom.

Optuženi su uhapšeni u junu ove godine u akciji MUP-a RS, a optužnicu je podiglo Republičko tužilaštvo RS.

Na upit sudije Svjetlane Marić, trojica optuženih su u banjalučkom sudu negirali krivicu, dok je Mehmed B. dodao: “To je laž ljudi”. Kada je upozoren, izvinio se sudu.

Iz istrage saznajemo da je slučaj otkriven kada je Alijina porodica nezadovoljna “cijenom” po kojoj je prodata 13-godišnja A.A., sve prijavila policiji. Navodno je bilo dogovoreno da dobiju 2.300 KM, ali im je dato 1.000 KM, da bi kasnije od “mladoženjine” porodice zatražili još i zlatni prsten “Armani”, te 500 kvadrata zemlje.

Takođe, nezvanično saznajemo da je trinaestogodišnjakinja tokom istrage tvrdila da se nije mimo svoje volje udala za Ismeta, te da je željela da živi sa njim.

Branioci optuženih, advokati Aleksandar Jokić i Vladimir Kovačević, smatraju da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog djela. Oni se pozivaju i na presudu Apelacionog suda u Beogradu iz juna ove godine koji je sličan događaj cijenio u sklopu sociološko-kulturoloških osobenosti romske zajednice u pogledu obrasca bračnih i porodičnih odnosa, koji se, između ostalog, odnose na rano stupanje u polne odnose i zasnivanje bračne zajednice, te mogućnosti optuženog da zna da je njegovo ponašanje zabranjeno.

“Radi se o neotklonjivoj pravnoj zabludi. Optuženi su postupali u skladu sa svojim običajima, koji su stari hiljadama godina.  Sličan postupak vodio se u Srbiji gdje je Apelacioni sud u Beogradu 10. juna 2019. godine optuženog za isto djelo oslobodio”, naveli su advokati.

Oni su istakli da je Apelacioni sud u Beogradu obrazložio da se radi o neotklonjivoj vrsti pravne zablude koja Romima nije mogla biti poznata.

“Kod njih vrijede drugačija pravila temeljena na običajnom pravu gdje su radnje, koje im se stavljaju na teret, dozvoljene  pa čak i “poželjne””, kazali su advokati Kovačević i Jokić.

Karakteristično je da Alija pored 13-godišnje A.A. ima još jedanaestoro djece, a Mehmed pored optuženog Ismeta, još trinaestoro. Neki od njih su sa majkama  i danas bili pred banjalučkim sudom, čekajući ishod ročišta.

Svi optuženi se brane sa slobode, a 13-godišnjakinja A.A. je smještena u dom u Tuzli.

(mondo.ba)