Vijesti 22.12.2022.

SLUČAJ IZ LAKTAŠA: Zapalio ženu, pa dobio 30 godina zatvora, sada traži novo suđenje

ČITANJE: 3 minute

Branislav Stanivuković (45) zatražio je od vijeća Vrhovnog suda Republike Srpske da ukine presudu banjalučkog Okružnog suda kojom je osuđen na 30 godina zatvora za brutalno ubistvo vanbračne supruge Milice Marinković (33) koju je polio benziom i zapalio.

On traži da se po ukidanju presude postupak vrati na novo suđenje, a pred vijećem je pročitao kako je rekao „teze“ zbog kojih smatra da mu treba ponovo suditi.

Istakao je da plastičnu flašu sa benzinom, iz koje je po cijelom tijelu polivena Marinkovićeva, držao u autu jer je ostala kada je sa njenim rođakom išao kositi. Naglasio je da tokom novog postupka planira obrazložiti postupanje Centra za socijalni rad u Laktašima, govoriti o izjavama njenih roditelja koje su dali kao svjedoci na prethodnom suđenju i u kojima su govorili o tome kako ju je “mnogo volio”, o tome da 30 godina nije bio kažnjavan i drugom.

Zatražio je i da iznese “završnu riječ”, ali ga je sudsko vijeće Vrhovnog suda upozorilo da na današnjem ročištu nema mogućnosti za njegovo saslušanje, upitavši ga da li je iskoristio mogućnost da svjedoči tokom prethodnog postupka.

– Nisam svjedočio, tada sam bio u katastrofalnom stanju – dodao je Stanivuković.

Njegova odbrana smatra i da prvostepeni sud nije dao valjano obrazloženje zašto je odbio prigovor odbrane u vezi sa pravnom kvalifikacijom djela. Smatraju da je cijela optužnica zasnovana na nasilju u porodici, te da postoje kontradiktornosti u izjavama svjedoka.

– Nije dokazano ni sredstvo izvršenja djela i nijedan svjedok nije vidio sporni upaljač – navodi se između ostalog u žalbi.

Prema prvostepenoj presudi, Stanivuković je zločin počinio 20. jula prošle godine u Aleksandrovcu kod Laktaša. Stanivukoviću se na teret stavlja da je, naočigled žrtvine kćerke Slađane, Milicu polio benzinom i zapalio upaljačem. Zadobila je teške opekotine od kojih je kasnije podlegla.

U optužnici se navodi da je Stanivuković od 2010. zlostavljao Milicu, tako što ju je tukao i psihički maltretirao, braneći joj da ga napusti i da bilo kome priča o tome.

– Kada je oštećena, tokom 2012. godine, uspjela da pobjegne kod majke u Austriju, optuženi je zapalio kuću njenog očuha u Mrčevcima kod Laktaša. Iz straha za život kćerke, koja je ostala da živi i radi u Laktašima, ona se vratila optuženom i nastavila s njim da živi u vanbračnoj zajednici – navodi se u optužnici.

Pojašnjava se da je 20. jula 2020. godine Stanivuković automobilom “pežo 406” pratio Milicu i njenu kćerku na putu Mrčevci – Aleksandrovac.

Kada im je prišao, izašao je iz vozila noseći plastičnu flašu, sa 1,5 litara benzina.

– Milica je počela da bježi, ali ju je optuženi sustigao i polio benzinom po glavi i tijelu. Potom ju je zapalio otvorenim plamenom iz upaljača, svjestan da će tako prouzrokovati njenu smrt, što je i htio – piše u optužnici.

Marinkovićeva je zadobila opekotine 2. i 3. stepena po glavi, leđima i rukama. Hospitalizovana je u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske gdje je preminula 3. avgusta.

Istog dana, nekoliko časova prije nego što je ubijena, Marinkovićeva ga je prijavila za nasilje u porodici. Tada je postupajući tužilac odlučio da u konkretnom slučaju nema elemenata krivičnog djela, pa je Stanivuković samo “upozoren” i pušten i nakon toga počinio monstruozni zločin.

Stanivuković je pravosnažno osuđen na tri godine za nedozvoljenu proizvodnju i promet opojnih droga, te novčanu kaznu za paljevinu kuće Miličinih roditelja, prenosi Glas Srpske.

(SB)