Vijesti 07.11.2016.

Slučaj Jajinci: Banjalučanin uhapšen pa pušten

ČITANJE: 4 minute

Pripadnici MUP-a RS uhapsili su Jovana Jošila (35) iz Banjaluke koji se dovodi u vezu sa oružjem pronađenim u Jajincima nedaleko od kuće premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Jošilo je lišen slobode u subotu u 14.30 sati na osnovu potrage koju je za njim raspisalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zbog krivičnog djela nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Jošilo je nakon ročišta pušten na slobodu. Izvor iz bh. pravosuđa tvrdi da pred sudom nije prezentovan nijedan dokaz koji ga dovodi u vezu sa oružjem pronađenim u blizini kuće premijera Srbije.

“U potjernici se navodilo da se on potražuje zbog krivičnog djela nedozvoljene proizvodnje i promet oružja, ali nije precizirano na koje oružje se to odnosi, te zbog krivičnog djela krađe vozila. Nigdje nije pomenut premijer Srbije Aleksandar Vučić, a Jošilo posjeduje državljanstvo BiH i sud je odlučio da ga pusti na slodobu”, otkriva sagovornik “Avaza”.

U šumi nedaleko od kuće premijera Srbije nedavno su pronađeni sanduci sa oružjem. Pronađena je zolja, četiri ručne bombe i 100 komada municije kalibra 7,62 milimetara. Nađena je i municija za automatsko naoružanje i snajper, kao i između deset i 15 metaka nepoznatog kalibra.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Nebojša Stefanović izjavio je kako je utvrđeno da bacač dolazi sa jednog dijela hrvatskog ratišta, a dvije bombe sa ratišta u blizini Sarajeva.

Ko je Jovan Jošilo?

Jovan Jošilo iz Banjaluke, koji je uhapšen zbog sumnje da se može dovesti u vezu sa oružjem pronađenim u blizini kuće premijera Srbije Aleksandra Vučića, godinama važi za bezbjednosno interesantno lice sa podebljim krivičnim dosijeom.

Jošilo je 2011. godine pravosnažno oslobođen optužbe za ubistvo Nedeljka Ćuluma (19) koje se dogodilo 24. aprila 2010. godine tokom vatrenog obračuna sa grupom Slaviše Ćuluma na benzinskoj pumpi “Parma trend” u Banjaluci.

U obračunu Jošilo je ranjen u obje noge, a tokom suđenja utvrđeno je da je Nedeljka ubio u “nužnoj odbrani”. Istom presudom zbog pokušaja ubistva Jošila na ukupno 17 i po godina pravosnažno su osuđeni Slaviša Ćulum, brat ubijenog Nedeljka, kao i Dejan Kostić i Dejan Čajić, piše “Dnevni avaz”.

Jošilo je svojevremeno osuđen za trgovinu narkoticima, ali je u drugostepenom postupku pravosnažno oslobođen krivice. Godine 2006. i 2009. godine privođen je i zbog izazivanja opšte opasnosti i oštećenja tuđe stvari. U septembru 2011. godine hapšen je zbog posjedovanja pištolja M57 na kome je obrisan fabrički broj, a oduzet mu je i automobil Volvo za kojim se tada tragalo.

Okružni sud u Banjaluci Jošila je osudio na dvije godine zatvora zbog iznude 25.000 maraka od vlasnika firme “Evrorad” Mirka Krivokuće. Zajedno s njim na četiri godine zatvora osuđen je Zoran Šućur zvani Beli. U presudi se navodilo da su u februaru 2012. godine oni pretukli Krivokuću u selu Poljavnice kod Novog Grada nakon što su pokušavali da mu uteraju dug od 25.000 maraka.

Jošilo je tada bio osuđen na šest mjeseci zatvora zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja, odnosno pumparice i 24 metka koji su mu nakon hapšenja pronađeni u pretresu kuće. Međutim, zbog propusta koji su napravljeni u istrazi Ustavni sud BiH je ukinuo presudu Vrhovnog suda RS i taj dio optužbe vratilo na novo suđenje. Na kraju tužilaštvo je odustalo od gonjena za nedozvoljeno posjedovanje oružja.

U oktobru 2014. godine Jošilo je osuđen na tri mjeseca zatvora zbog krivičnog djela “pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela”. To se odnosilo na pomoć Vladimiru Maliću nakon pljačke Pošte Srpske u Vrbanji kod Banjaluke u novembru 2009. iz koje je ukradeno 74.000 maraka, zašta je Malić osuđen na pet i po godina zatvora.

U presudi se navodilo da je Jošilo nakon pljačke pomogao Maliću da nabavi zdravstvenu knjižicu na lažno ime Igor Golijanin kako bi sanirao opekotine koje je zadobio tokom paljenja automobila Audi koji je korišten u pljački.

(mondo.ba)