Vijesti 16.03.2017.

Slučaj “Kanada”: Direktorka krije bezakonje iza stručnih timova Centra za socijalni rad

ČITANJE: 3 minute

Direktorka Centra za socijalni rad (CSR) Banjaluka Vera Sladojević bezuspešno se pokušala opravdati za sve propuste u radu optuživši stručne timove i radne kolege za sve što nije dobro, dok je za sebe rekla da je uvijek pomagala svima.

Nakon početnog monologa u kojem se obrušila na medije za “višemesečnu kampanju protiv njene ličnosti”, Sladojevićeva je prvi put nakon mjesec dana progovorila i o slučaju „Kanada“ koji je u proteklom periodu uznemirio javnost.

Direktorka CSR Banjaluka tvrdi, iako ne nudi nijedan materijalni dokaz za to, da je lično razgovarala sa Severinom i Svjetlanom u Kanadi, potvrdivši ujedno informaciju do koje je još prošle sedmice došao “EuroBlic” da su brat i sestra u AARC ustanovi za odvikavanje od droga. Sladojevićeva je opet navela da su djeca živa i da su dobro, a na pitanja kako su dobro ako su u ustanovi za odvikavanje od droga nije ponudila jasan odgovor.

Na drugo pitanje zašto informacije o razgovoru sa djecom nije ranije podijelila sa Ombudsmanom za djecu RS, Sladojevićeva je tek tada otkrila da je sa usvojenom djecom razgovarala preksinoć.

Ono što je najzanimljivije jeste da je Sladojevićeva organizovala konferenciju za novinare nakon što je u “EuroBlicu” pročitala tekst kako i dalje nema informacija o usvojenoj djeci, te kako je Komisija za stručni nadzor Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS utvrdila niz propusta u samo dva kontrolisana slučaja koja je vodio CSR.

Sladojevićeva, međutim, nije mogla odgovoriti kada će i da li će uopšte brat i sestra dolaziti u Republiku Srpsku.

Svu odgovornost za usvajanje i u slučaju „Kanada“ Sladojevićeva je prebacila na stručne timove, ne navodeći imena radnika, dodavši kako ona nikada nije prisiljavala bilo koga „da donosi ili mijenja svoje odluke“.

Zanimljivo je da su radnici CSR Banjaluka još ranije, i to materijalnim dokazima, potvrdili da je usvajanje obavljeno u rekordno brzom periodu, a da je nakon promjene prvog tima doveden drugi, koji je imao tek jedan do dva kontakta sa djecom i usvojiteljima prije konačnog usvajanja.

Na naše pitanje da li se osjeća odgovornom zbog toga što su brat i sestra nakon ekspresnog usvajanja i odlaska u Kanadu došli u probleme sa narkoticima Sladojevićeva je izjavila da je “sve u ovom slučaju rađeno u interesu djece”.

– Suvišno je da bilo šta komentarišem, stručni tim je vodio postupak – branila se direktorka CSR za slučaj „Kanada“.

Sladojevićeva je potvrdila i informacije „EuroBlica“ da su usvojitelji iz Kanade zatražili raskid usvojenja, ali nije željela da detaljnije govori o tome, objasnivši da je „postupak još uvijek u toku“.

Na pitanje da li su tačne informacije da je usvojitelji Mihajlo i Svetlana Blagojević iz Kanade optužuju da ih je dovela u obmanu tokom usvojenja, jer su brat i sestra, prema tvrdnjama usvojitelja, imali problema sa drogom i ranije, Sladojevićeva je odgovorila da stručni tim nije imao nikakva saznanja o tome. Potvrdila je i da je dokumentacija o usvajanju trenutno u policiji koja provodi istragu.

mihajlo i svjetlana babic slucaj kanada

Upitana kako je moguće da su Blagojevići, koji više od 20 godina žive u Kanadi, uoči usvojenja bili prijavljeni kao mještani Laktaša, čime je izbjegnuta kontrola Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, jer usvojenje nije ni vođeno kao međunarodno, direktorka CSR je kratko odgovorila da usvojitelji imaju i državljanstvo BiH.

Sva odgovornost na timovima

Komentarišući brojne nepravilnosti koje je u radu CSR Banjaluka tokom vanredne kontrole otkrila i Komisija za stručni nadzor Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, Sladojevićeva je odgovorila da se to odnosi na pojedinačne slučajeve u kojima su učestvovali radnici koji su trenutno na bolovanju.

– Uopšte se ne osjećam prozvano, a propusti se odnose na stručne timove – branila se ona.

(EuroBlic)