Vijesti 18.03.2017.

Slučaj “Kanada”: Dokumentacija iz Kanade morala je biti u spisu

ČITANJE: 5 minuta

Nacionalni koordinator za razvoj sistema socijalne zaštite RS Mira Ćuk objašnjava da je u slučaju usvojenja brata i sestre morala biti pribavljena dokumentacija o usvojiteljima iz Kanade.

U riječima nacionalnog koordinatora nalazi se suština čitavog slučaja o kojem „EuroBlic“ piše već gotovo mjesec dana, a to je da zakonske procedure u ovom predmetu nisu provedene do kraja. Osim toga tu je i činjenica da najbliža rodbina još uvijek nema zvaničnih informacija o tome gdje se Severin i Svjetlana B. trenutno nalaze.

Ćukova koja je godinama bila direktorica Centra za socijalni rad u Trebinju, a danas je profesor na banjalučkom Fakultetu političkih nauka i kao dugogodišnji stručnjak u oblasti socijalne zaštite objasnila je za „EuroBlic“ kompletan postupak usvojenja sa međunarodnim karakterom.

-U slučaju „Kanada“ učestvovala su dva centra za socijalni rad u Laktašima i Banjaluci. Laktaški centar kao mjesto boravka usvojitelja u Srpskoj, a banjalučki kao organ starateljstva. Kada imamo predmet gdje usvojitelji imaju prijavu boravka u Srpskoj, a žive u inostranstvu, obavezno se pribavljaju podaci iz inostranstva, a u ovom predmetu podatke je trebalo pribaviti iz Kanade. Podatke o usvojiteljima je pribavljao CSR Laktaši, a konačna odluka o usvojenju bila je na CSR Banjaluka – objasnila je Ćukova.

U slučaju „Kanada“ nužna je bila kontrola kompletne dokumentacije, među kojom je morala biti i dokumentacija o usvojiteljima iz države u kojoj žive.

– U pitanju je jedan zakonski utemeljen proces bez bilo kakvih dodataka, a organ starateljstva, odnosno CSR Banjaluka je u slučaju usvojenja i odlaska djece u Kanadu zbog visokog riziko-faktora trebao razviti i mehanizme daljeg praćenja usvojene djece, ali i da identifikuje sve rizike sredine u koju djeca odlaze obzirom da su iz BiH otputovala u Kanadu – navela je Ćukova.

Podsjetila je ujedno na dva slučaja usvojenja sa međunarodnim karakterom u kojima su djeca iz Srpske nakon sprovedene detaljne procedure otputovala u Francusku, odnosno Španiju. U oba slučaja tražena je dokumentacija o usvojiteljima i to od nadležnih institucija država EU.

– Postupak usvojenja djece je osjetljiv, složen i odgovoran. Zahtjeva primjenu pravnih i procedura socijalnog rada. Najmanji propust u postupku može dovesti do posljedica kako po usvojenu djecu, tako i po usvojitelje – zaključila je Ćukova dodavši kako se o slučaju „Kanada“ koji prati „EuroBlic“ komentariše i na banjalučkom Fakultetu političkih nauka.

Najbliži rod usvojene djece Aleksandra Jokić izjavila je juče „EuroBlicu“ da još uvijek nije dobila zvaničan odgovor od CSR Banjaluka gdje su njeni brat i sestra. Zanimljivo je da je Jokićeva još 15. februara uputila dopis CSR Banjaluka sa samo jednim pitanjem.

– Kako od novembra prošle godine nemam apsolutno nikakvu komunikaciju sa Severinom i Svjetlanom od CSR, kao institucije koja je odobrila nepotpuno usvojenje, nakon čega su otišli u Kanadu, zatražila sam informacije o tome gdje se nalaze. Dvije sedmice nakon što sam poslala dopis od Centra sam dobila odgovor kako su usvojitelji podnijeli zahtev za raskid nepotpunog usvojenja – podsetila je Jokićeva dodavši da je to jedini odgovor od CSR Banjaluka.

Jokićeva je još ranije izjavila da je u poslednje vrijeme primila nekoliko poziva i mejlova sa uznemirujućim informacijama o usvojiteljima koje kako je rekla nastoji potvrditi.

”EuroBlic” uspostavio kontakt sa AARC

U namjeri da dođemo do istine gdje se nalaze Severin i Svjetlana, „EuroBlic“ je stupio u kontakt sa sekretaricom Džeola Mabira direktora AARC ustanove koju su usvojitelji naveli kao mjesto gde danas borave brat i sestra. U narednim danima javnost ćemo obavijestiti o svim informacijama koje dobijemo iz ove ustanove. Direktor Mabir je potvrdio da je upoznat sa našim dopisom i obećao da će uskoro da odgovori na naša pitanja.

„EuroBlic“ je kao podrška od početka borbe ove Banjalučanke koja traži jedan jednostavan odgovor, a koji joj ovaj korumpirani sistem ne može dati, takođe stupio u kontakt sa državljanima Kanade našeg porekla koji su nam obećali proveriti sve detalje o usvojiteljima u narednom periodu.

Udruženje novinara osudilo prijetnje

Klub novinara Banjaluka i redakcija „EuroBlica“ najoštrije osuđuju prijetnje našem novinaru Nikoli Morači, koje mu je u telefonskom razgovoru uputio Zoran Tunjić, brat direktorice banjalučkog Centra za socijalni rad Vere Sladojević nakon serije tekstova o propustima Centra u procesima usvajanja dvoje djece, državljana BiH, u Kanadi.

Nedopustivo je da se bilo ko novinarima obraća uz neprimjeren rječnik i prijetnje članovima porodice. Užasno je to što je u ovom slučaju Morači rečeno “napali ste moju djecu, pripazi se da ne napadnu i tvoju“. Naime, Tunjićevu djecu niko nije ni pominjao, ali on pod svojom djecom očigledno smatra usvojene Severina i Svjetlanu. Klub novinara Banjaluka poziva nadležne institucije da hitno preduzmu zakonom propisane mere i da reaguju u okviru svojih nadležnosti s obzirom na to da je slučaj prijavljen policiji.

Upozoravamo da su novinari često izloženi prijetnjama i napadima u obavljanju svog posla. Podsjećamo da je Linija za pomoć novinarima Udruženja BH novinari u periodu od 2006. do 2016. zabilježila da više od 45 odsto pretnji i napada na novinare nikad nisu istraženi ili su „arhivirani“ zbog nemogućnosti utvrđivanja identiteta počinitelja.

(EuroBlic)