Vijesti 05.03.2017.

Slučaj “Kanada” šokirao tužioce: Pokrenuta velika istraga zbog Severina i Svjetlane

ČITANJE: 3 minute

Nakon pisanja „EuroBlica“ o bratu i sestri koji su ekspresno usvojeni i iz Banjaluke odvedeni u Kanadu pokrenuta je velika istragu, prikupljaju se materijalni dokazi i saslušavaju odgovorni.

Odlično obaviješteni izvor EuroBlica ispričao je da su u slučaju „Kanada“ do danas saslušani socijalni radnici, te Aleksandra Jokić najbliži rod usvojenih i njihova sestra po tetki, koja je prethodno u ispovijesti za „EuroBlic“ otkrila sve detalje slučaja koji je šokirao region. Svjedočenje Jokićeve šokiralo je i istražioce koji će iduće sedmice saslušati i direktorku Centra za socijalni rad Banjaluka Veru Sladojević, koja je aminovala sporno usvojenje.

– Po nalogu tužilaštva policija je iz Centra izuzela dokumentaciju za usvojenje, a nakon saslušanja svedoka predmet će biti kompletiran i dostavljen Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka na dalje postupanje – objasnio je izvor „EuroBlica“.

Nakon ćutanja o slučaju „Kanada“ koje je trajalo sedmicu dana, Sladojevićka je uputila dopis u kojem se na navodi nijedan jasan odgovor na pitanja koja smo uputili Centru, odnosno na koji način su obrađeni podaci usvojitelja iz Kanade, te da li su kontaktirane institucije ove zemlje i koliko je trajao postupak usvojenja Severina i Svjetlane.

– Iz postavljenih pitanja je vidljivo da je u ovom slučaju došlo do odavanja poslovne tajne, odnosno javnog prezentovanja informacija iz službenih dosijea, što je suprotno propisima Zakona o zaštiti ličnih podataka. Svi postupci koji se vode u Centru, pa i postupci usvojenja obavljaju se u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti i Porodičnom zakonu i to u najboljem interesu korisnika – navedeno je u odgovoru Sladojevićke.

Kao svjedok juče je saslušana i Aleksandra Jokić najbliži rod usvojenih čija je potresna ispovijest podigla na noge sve institucije u Srpskoj u BiH.

Jokićeva je nedavno otkrila kako mjesecima nema informacija o tome šta se dešava, ni gde se nalaze njeni brati i sestra. Kao najbliži rod usvojenih informacije je prvo zatražila od Centra za socijalni rad Banjaluka, a kako je tamo naišla na zid ćutanja, Jokićeva je za „EuroBlic“ odmah otkrila da je došla do nezvaničnih informacija da su njeni brat i sestra smješteni u ustanovu zatvorenog tipa zbog odvikavanja od droga, ali je i dodala kako u tako nešto ne vjeruje, jer su to bile neprovjerene informacije.

Direktori domova u kojima su za vrijeme boravka u BiH bili smješteni brat i sestra, potvrdili su „EuroBlicu“ da su Severin i Svjetlana bili u dobrom zdravstvenom stanju, te da nije bilo govora o tome da su se drogirali za vrijeme boravka u BiH.

vera sladojevic

Prijave protiv direktorke Centra za socijalni rad

Portparol Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Maja Đaković Vidović izjavila je da su zaprimljene četiri anonimne prijave protiv direktorice CSR Vere Sladojević.

– Sve prijave su dodijeljene postupajućim tužiocima u rad i sve se nalaze u fazi provjera navoda podnesenih prijava. U jednoj od dostavljenih anonimnih prijava navedeno je i usvajanje brata i sestre, a predmetni tužilac je 27. Februara naredio CJB Banjaluka da izvrši provjere svih navoda iz ove prijave – navela je portparolka OJT Banjaluka.

(ATV)