Vijesti 16.04.2021.

SLUČAJ “KRUNIĆ”: Burna rasprava o statusu i izvještaju Miroslava Ćurkovića

ČITANJE: 2 minute

Izvještaj Miroslava Ćurkovića, koji je uradio kriminalističko-analitičku obradu dokaza i informacija u predmetu ubistva biznismena Slaviše Krunića (48) i njegovog pratioca Žarka Pavlovića (38), potrebno je revidirati jer je zasnovan na nekim odbijenim dokazima.

Njegov izvještaj kao i sam status ponovo su izazvali burnu raspravu u sudnici banjalučkog Okružnog suda.

U ovom slučaju optuženi su Benedi Ðukanović (53), Emilio Baldo (53) i bivši radnik “Sector Securityja” Rodoljub Gajić, koga terete za pomaganje.

Terete ih i za pokušaj ubistva Gorana Ilića, koji je ranjen kobne večeri, 22. aprila 2019. godine, kod Laktaša. U zločinu je učestvovao Željko Kovačević, koji je stradao u razmjeni vatre.

Rasprave o Ćurkovićevom statusu, koje su izazivane i ranije, nisu se ni sada stišale, a republička tužiteljka Snježana Petković kazala je da je on stručno lice ili stručni svjedok.

Branimir Jukić, predsjednik Sudskog vijeća, istakao je da je za njega Ćurković vještak jer zakon ne poznaje termin “stručno lice”.

Tužiteljka je istakla da je on za nju stručno lice, jer iznosi hronologiju događaja i šematski prikazuje sve dokaze Tužilaštva, no Sud je ipak odlučio da se Ćurković sasluša kao vještak, prenose Nezavisne.

Međutim, nova dilema u vezi s tim nastala je kada je odbrana prigovorila da se njegov izvještaj zasniva na odbijenim dokazima.

Advokat Dragan Stupar, koji brani Balda, rekao je da u izvještaju stoji izjava nevjenčane supruge njegovog branjenika Gorane Petković, a taj dokaz je Sud odbio da uvrsti u spis.

Ðukanovićev branilac Tatjana Savić dodala je da u pomenutom izvještaju stoje i službene zabilješke koje su odbijene kao dokaz.

Tužiteljka je odgovorila da se vještak može saslušati jer neće pominjati izjavu Petkovićeve i odbijenu službenu zabilješku i ti dokazi se mogu zanemariti. Ćurković odlukom Vijeća treba da revidira svoj nalaz u skladu sa izvedenim dokazima te je njegovo saslušanje odgođeno.

“Potrebno je da mišljenje revidira jer je upitno kakav će biti njegov zaključak kada iz izvještaja izbriše one dokaze koje nisu prihvaćeni”, rekao je sudija Jukić.

(SB)