Region 07.04.2022.

SLUČAJ “MEĐUNARODNI SAVEZ”: “Boki 13” osuđen na devet godina zatvora

ČITANJE: 2 minute

Makedonski šoumen i TV-zvezda, Bojan Jovanovski – Boki 13, osuđen je u Skoplju na devet godina zatvora, u slučaju u kojem je optužen da je svoju nevladinu organizaciju koristio za prevaru i pranje para.

Jovanovski je prvooptuženi u slučaju nazvanom „Međunarodni savez“, po njegovoj nevladinoj organizaciji koji je tužiteljka Severna Makdonije Vilma Ruskoska nazvala „vrhunac kriminalnog devijantnog uma“.

Po optužnici, pod plaštom nevladine organizacije Jovanovski je sa saradnicima prevario dvojicu makedonskih biznismena i uzeo im skoro milion evra za projekat izgradnje „Evropskog centra za odrasle“ i za „mobilne usluge“, koji nije realizovan.

Za taj navodni posao Silijan Micevski, vlasnik građevinskog preduzeća “Pelister” iz Bitolja, oštečen je za 719.905 evra, a Ardijan Amzoski iz “Drim bildinga” iz Struge 233.821 evro.

Jovanovski je, po ranije objavljenim informacijama, ugovarajući te poslove, biznismenima tvrdio da ima podršku ljudi iz vlasti za te projekte.

Tokom suđenja je u svoju odbranu rekao da je teško mogao da prevari iskusne biznismene kao što su Micevski i Amazoski.

U slučaju “Međunarodni savez” Krivični sud u Skoplju je izrekao još dve zatvorske kazne – potpredsednicu “Međunarodnog saveza” Jasnu Ercegović osudio je na četiri godine zatvora, a asistentkinju Bokija 13 Hristinu Karajovanovu Blaževsku na jednu godinu zatvora, dok je njegov otac Mile Jovanovski osuđen na uslovnu kaznu od dve godine.

Peta optužena u slučaju “Međunarodni savez” bila je i bivša potpredsednica vladajućeg SDSM i makedonskog paramenta Frosina Remenski, koja je kao počasna predsednica tog udruženja bila optužena za pomaganje u krvičnom delu “prevara”.

Organizacija “Мeđunarodni savez” je, kao pravno lice, osuđena da plati kaznu od milion denara, a sud je presudio i o konfiskaciji imovinske korisiti steknute krivičnim delom za koje je optuženima suđeno u tom postupku.

Presuda Osnovnog krivičnog suda u Skoplju nije pravosnažna i stranke u tom slučaju imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Skoplju.

Bojan Jovanovski – Boki 13 već ima pravosnažnu zatvorsku kaznu u slučaju “Reket”, u kojem je 18. juna 2020. osuđen na devet godina zatvora za krivična dela “protivzakonit uticaj” i “pranje para”.

(SB)

Oznake: Boki 13