Vijesti 03.08.2016.

Slučaj “Meningitis”: Vaspitačice nemoćne pred tvrdoglavim roditeljima

ČITANJE: 2 minute

Slučaj mališana oboljelog od meningitsa, koji je, i pored izraženih simptoma, nekoliko dana boravio u banjalučkom vrtiću, ukazao je na problem loše komunikacije između roditelja i vaspitača u situacijama kada je dijete bolesno.

– Mora se na neki način uticati na roditelje i zaposlene kako da se ponašaju u ovakvim situacijama. Ove godine imamo najviše najmlađih pacijenata zaraženih kosaki virusom, koji se lakše prenosi u kolektivu i to sve zbog dovođenja bolesne djece u vrtiće – rekla je Jadranka Kenjić, pedijatrica u jednoj privatnoj ambulanti.

Iste probleme sa nesavjesnim roditeljima imaju i privatni vrtići.

– Tražimo da roditelji donesu nalaz brisa ako primijetimo nešto sumnjivo, a svake godine prilikom obnavljanja ugovora donose se i drugi nalazi i potvrde o zdravstvenom stanju mališana – kaže Aleksandra Malević, predsjednica Udruženja privatnih vrtića.

Dodaje da im često dolazi i inspekcija u kontrole, te da pojedini vlasnici vjeruju da su one čak intenzivanije nego u državnim vrtićima.

Adriana B, majka četvoro dece, od kojih dvoje ide u vrtić, slaže se da postoje nesavjesni roditelji koji dovođenjem bolesne djece ugrožavaju i ostale mališane.

– Svjesna sam da roditelji nemaju kome da ostave dijete, ali je dovođenje pod temperaturom ili sa stomačnim virusom u grupu, gdje ima tridesetak mališana, suludo – navodi ona i dodaje da su vaspitačice često nemoćne pred tvrdoglavim roditeljima.

U gradskom inpektoratu tvrde da zdravstvena inspekcija skoro svakodnevno i podjednako kontroliše uslove boravka u privatnim i državnim vrtićima, a isto kažu i u Higijensko-epidemiološkoj službi.

– Upoznati smo da je ostavljanje bolesne djece u vrtiće problem za koji za sada nema adekvatnog rješenja – zaključuje šefica odjeljenja Mirjana Miljković.

Pravovremena reakcija

Direktorka Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović tvrdi da je njihovom pravovremenom reakcijom otkriven slučaj meningitisa u vrtiću „Plavi čuperak“, te da je bolesno dijete na vrijeme odvedeno ljekaru.

– Bile bi mnogo veće posljedice po sve da nismo savjesno odreagovali i primorali roditelje da dijete odvedu u bolnicu – kaže ona.

Poštovati savjete

Bosa Đajić, šefica Odjeljenja za pedijatriju Doma zdravlja, upozorava roditelje da bolesnu djecu i onu koja primaju terapiju ostave kod kuće dok doktor ne kaže drugačije.

(EuroBlic)