Vijesti 13.02.2016.

Slučaj “Pavlović”: Odluka Suda do kraja dana o zahtjevu za određivanje pritvora

ČITANJE: 3 minute
advokat
Tužilaštvo BiH danas je na ročištu pred Sudom BiH u predmetu “Pavlović i drugi” zatražilo da se osumnjičenima odredi pritvor od 30 dana a odbrana je istakla da nema razloga za određivanje pritvora.

Tužilaštvo je predložilo Sudu BiH da se osumnjičenima za finansijski kriminal u vezi sa poslovanjem Pavlović banke u Bijeljini Slobodanu Pavloviću, Petru Laziću, LJiljani Garić i Blagi Blagojeviću odredi pritvor, jer postoji opasnost da bi napustili BiH, ometali istragu, te uticali na svjedoke.

Postupajući tužilac Mirza Hukeljić zatražio je na ročištu od Suda BiH da prihvati i saslušanje svjedoka koji je tražio da bude zaštićen, a koji, kako je rekao, ima saznanja o osnovama sumnje koje se osumnjičenima stavljaju na teret.

On je, obrazlažući razloge za određivanje mjere pritvora, rekao da je kredit koji je građaninu Miloradu Dodiku odobren 14. maja 2007. godine nepostojeći, odnosno da je dokumentacija o ovom kreditu uništena.

Hukeljić navodi da “analitičkom karticom kredita” nije obuhvaćen kredit iz 2007. godine, da nije pomenut ni u registru Centralne banke BiH, a da postoji kredit iz 2008. godine.

On je dodao da je izvršen reprogram kredita 2008. godine i da je Milorad Dodik ta sredstva iskoristio za kupovinu stambenog prostora.

Odbrana je od Suda tražila da ne prihvati prijedlog Tužilaštva, ističući da nema razloga za određivanje pritvora, te navodeći teško zdravstveno stanje Pavlovića, kao i da ostali osumnjičeni ne mogu uticati na svjedoke.

Advokat odbrane Miodrag Stojanović zatražio je od Suda BiH da osumnjičenima, ukoliko je potrebno, odredi mjere zabrane, pa i zabrane pristupa Pavlović banci.

Stojanović je istakao da dokumentacija koju imaju i koju im je dostavilo Tužilaštvo BiH dovoljno govori o tome da nema elemenata krivičnog djela za koje terete osumnjičene.

On je nakon ročišta izjavio novinarima da ukoliko se potpuno jasno budu koristili zakonski osnovi i razlozi, Sud ovo može da završi sa mjerama zabrane i nema nikakvog razloga za pritvor.

Stojanović je ocijenio da je u pozadini ovog predmeta nešto sasvim drugo, da ukoliko bi bio i određen pritvor, to bi bio samo vid pritiska sa nekim potpuno drugim ciljem.

-Ne vidim da u ovoj fazi postupka i ovakvim argumentima treba da dovedemo u problem cijelu kompaniju Slobomir, koja ima 1.300 zaposlenih- rekao je Stojanović i ponovio da je ovdje riječ o nekim drugim argumentima.

Stojanović je rekao da Tužilaštvo ima pravo da traži i zaštićene svjedoke.

-Ali, neobično je da neko sinoć dođe i traži da bude zaštićeni svjedok i da se izjava ne da odbrani- dodao je Stojanović.

Advokat odbrane je naglasio da će pokušati da dođe do dokumentacije za kredit iz 2007. godine, da se nada da ona postoji i da je Arhiv nije potpuno uništio, te naglasio da postoji odluka Nadzornog odbora Pavlović banke da je kredit realizovan.

On je pojasnio da se, prema odluci o centralnom registru kredita, dokumentacija za kredite koji su istekli ili otplaćeni čuva pet godina i nakon toga uništava, te da je Arhiv Republike Srpske donio odluku da se uništi dokumentacija za kredit iz 2007. godine jer je otplaćen sredstvima iz reprograma kredita iz 2008. godine.

On je naglasio da je zdravstveno stanje Slobodana Pavlovića izuzetno loše, da on jedva govori i da je teško bolestan.

-Preduzećemo sve da mu se pruži pomoć jer on ima 78 godina i jedva je prisustvovao ročištu- dodao je Stojanović.

Sud BiH večeras bi do 20.00 časova trebalo da donese odluku o zahtjevu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora.

Pipadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) su u četvrtak, 11. februara, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili vlasnika Pavlović banke Slobodana Pavlovića, te još tri službenika ove banke zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca, a u vezi sa poslovanjem Pavlović banke.

(Press)

Oznake: Milorad Dodik