Vijesti 26.03.2018.

Slučaj specijalci: Četvorka osuđena na 40 godina zatvora

ČITANJE: 1 minuta

Četvorica optuženih za pljačku oko 617.000 maraka na autoputu Banjaluka – Gradiška osuđena su danas u ponovljenom postupku u banjalučkom Okružnom sudu na ukupno 40 godina zatvora.

Bivši pripadnici Specijalne jedinice policije MUP-a RS Vladan Malić i Goran Paraš iz Banjaluke i Aleksandar Popović iz Kotor Varoš osuđeni su na po deset i po, dok je suvlasnik auto-kuće “Kvatro” iz Banjaluke Oleg Banda dobio osam i po godina zatvora.

Na ovu presudu pravo žalbe Vrhovnom sudu RS imaju i tužilaštvo i odbrana osuđenih, koji ostaju u pritvoru.

Četvorka je u prvostepenom postupku osuđena na ukupno 42 godine zatvora. Tom presudom, koju je kasnije na osnovu žalbe odbrane i utvrđenih grešaka u procesu ukinuo Vrhovni sud RS, Malić, Paraš i Popović su bili osuđeni na po 11, a Banda na devet godina zatvora.

Banda je u ponovljenom suđenju sklopio sporazum sa tužilaštvom o prinanju krivice na osnovu kojeg je bio spreman da šest godina provede u zatvoru, ali je sud odbacio nagodbu.

Novi postupak je obilježio i Danijel Kuzmić iz Kotor Varoša, koji je ranije na osnovu priznanja krivice osuđen na tri godine zatvora. Kuzmić je u prvom suđenju do detalja opisao svoju ulogu u pljački, ali je u novom odlučio da na dva ročišta ne progovori ni riječ zbog čega je kažnjen sa 3.000 KM.

Bivši specijalac Goran Janjuz iz Kozarske Dubice je značjano izmjenio svoj raniji iskaz u korist optuženih, dok je njegov kolega Željko Inđić iz Bratunca ponovio raniju izjavu i opisao kako je izvšena pljačka i kakva je bila uloga svakog od učesnika među kojima je bio i on.

(Glas Srpske)