Vijesti 13.12.2022.

SLUČAJ U USK: “Zlatni ljiljan” se ubio nakon što ga je SIPA osumnjičila za zločin nad pripadnicima VRS

ČITANJE: 1 minuta

Potporučnik Armije BiH i dobitnik priznanja “Zlatni ljiljan” M. K. (66) ubio se nakon što je Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) protiv njega pokrenula istragu za ratne zločine.

Kako navodi Una, M. K. se objesio na brdu Osmača, mjestu gdje su u julu 1995. godine ubijena dva zarobljena vojnika Istočnobosanskog korpusa VRS, zbog čega je bio na meti istražnih organa.

“M. K. je od SIPA dobio poziv za saslušanje u vezi sa ratnim zločinom, ubistvom dvojice zarobljenih pripadnika VRS u Osmači. I ranije je ispitivan u vezi s tim saslušan, ali kao svjedok, a sada je trebalo da bude saslušan kao osumnjičeni“, kaže izvor.

Dodaje da je M. K. nakon toga nestao. Ujutro 8. decembra otišao je iz kuće, pa su porodica i prijatelji krenuli u potragu za njim. Sutradan su im se pridružili policija, vatrogasci, ronioci, lovci…

Tri dana od njega nije bilo traga, sve dok lovci nisu pronašli njegovo tijelo obješeno o drvo u nedjelju ujutro u 7:45 sati. Tijelo je pronađeno na Osmači, koja je udaljena oko sedam kilometara od njegove kuće…

Iz MUP-a Unsko-sanskog kantona UNU-u je potvrđeno da je tijelo pronađeno u nedjelju, 11. decembra.

“Istragom je utvrđeno da se radi o samoubistvu”, saopšteno je iz MUP-a USK.

Inače, MK je bio pripadnik 511. brdske brigade, koja je djelovala u sastavu Petog korpusa Armije BiH. Iza njega je ostalo petoro djece, dva sina, tri kćerke i supruga.

Sahranjen je danas na džematskom groblju Stegarić u Bosanskoj Otoci, piše Una portal.

(SB)