Vijesti 25.02.2019.

SLUČAJ “ZOLJA” Istraga o raketnom napadu tapka o mjestu, Radić i dalje osumnjičen za terorizam

ČITANJE: 3 minute

Istraga o raketnom napadu na poslovnu zgradu „Agrama“ u Banjaluci već 11 mjeseci stoji u mjestu i još se ne zna ni o kojem krivčnom djelu je riječ u ovom slučaju, saznaje Srpskainfo.

Istraga u ovom slučaju se prvo vodila za krivično djelo izazivanje opšte opasnosti, a zatim je slučaj preuzelo Republičko tužilaštvo, koje ga je okarakterisalo kao teroristički napad. Međutim, Okružni sud Banjaluka je odbacio njihovu tezu da se radi o terorizmu.

Podsjetimo, početkom oktobra prošle godina policija je uhapsila Aleksandra Radića zbog sumnje da je 30. marta iz ručnog raketnog bacača “zolja” ispalio projektil na zgradu „Agrama“.

Njemu je tada određen jednomjesečni pritvor. Međutim, prijedlog Republičkog tužilaštva da se on produži Okružni sud u Banjaluci je odbio.

Sud je ovaj prijedlog odbio kao neosnovan, jer tada, prema ocjeni sudskog vijeća, dokazi koji su prikupljeni u istrazi i koji su sudu dostavljeni ne čine osnovanom sumnju da je osumnjičeni počinio terorizam.

Pored ovakog stava suda, Republičko tužilaštvo i dalje ovaj slučaj karakteriše kao teroristički napad.

– Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala provodi istragu protiv Radića zbog terorizma. Po okončanju istrage tužilac će donijeti odluku – istakli su na naša pitanja u Republičkom tužilaštvu.

Radićev advokat Mileta Bošković ističe da u ovom slučaju nema elemenata terorizma.

– Od prijedloga za produženje pritvora ništa se nije dešavalo. Okružni sud je zauzeo stanovište da ne postoji osnovana sumnja da je riječ o terorizmu, a odbijena je i žalba tužilaštva. Oni vode istragu, ali za koje djelo – odbrana to ne zna – istakao je Bošković.

Istragu protiv Radića vodilo je Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci, ali je Republičko tužilaštvo 17. oktobra izuzelo ovaj predmet.

Ranije mu je na teret stavljeno izazivanje opšte opasnosti, ali je Republičko tužilaštvo ovaj slučaj prekvalifikovalio u terorizam. Osim toga, sumnjiče ga i za neovlašćenu proizvodnju i prometa oružja ili eksplozivnih materija.

Radića je policija sumnjičila da je ispalio raketu na zgradu “Agrama” 30. marta sa ciljem zastrašivanja građana i uništavanja ustavnih, političkih, ekonomskih ili društvenih struktura Republike Srpske.

Napadom je, tvrde u tužilaštvu, doveo u opasnost i život radnika obezbjeđenja koji je bio u zgradi.

Raketa je probila šajbu prozora na devetom spratu i udarila u plafon kancelarije. Prema procjenama, od eksplozije pričinjena je šteta od skoro 30.000 maraka na objektu zgrade.

Tužilaštvo je tvrdilo  da je Radić imao i pomagače.

Tokom istrage pronađena je zolja i na njoj biološki tragovi osumnjičenog Radića i još dvije za sada nepoznate osobe.

Prema našim saznanjima razlog zbog kojeg je tužilaštvo tvrdilo da je Radić počinio terorizam jeste to što je napad izveden u blizini sjedišta Vlade Republike Srpske, pravosudnih institucija, Poreske uprave RS i stadiona Fudbalskog kluba Borac.

Uznemirena javnost

Da se ovaj slučaj može okarakterisati kao terorizam, u tužilaštvu su navodili i činjenicu da je napad uznemirio javnost i da su nakon njega pojedini politički stranački funkcioneri navodili da je bezbjednost u Banjaluci narušena.

Vještačenjem pričinjene štete u ovom napadu utvrđeno da je cijela zgrada “Agrama” mogla biti zapaljena.

(Srpskainfo)