SLUŠAJ DOMAĆE Pokret otpora koji se bori za domaće bendove

Muzički festival “#Slušajdomaće: Vol 4” biće održan večeras u banjalučkom “Rock Symphony” kafeu s početkom u 21 čas. Publici će se ovom prilikom predstaviti domaći sastavi K.O.B., “Tupas mene” i “Tibor & Baš čelik”. Bendovi su spremili bogat repertoar autorskih pjesama, a mnogi od njih planiraju i premijerno izvođenje novih singlova.

“Spremili smo naš kompletan dosadašnji rad u jednu dobru i konkretnu svirku punu energije i snage izvođenja uživo. Prvi put će nastupiti s nama naš novi gitarista Ozren Ćirić, tako da će ova svirka imati poseban značaj za cijeli bend”, rekao je Vanja Cvijanović, frontmen benda K.O.B.

Muzičar dodaje da je festival “#Slušajdomaće: Vol 4” mala manifestacija, ali da su se na ovom festivalu do sada predstavili veoma dobri bendovi.

“Mislim da je ovaj festival veoma bitan da se bendovi između sebe upoznaju s tim šta to oni u stvari rade i za šta se bore, da se pomažemo i zajedno radimo da scena doživi bilo kakav napredak”, naglasio je Cvijanović.

On dodaje da je za razvoj scene veoma bitno predstavljanje autorskih pjesama uživo jer na taj način bend ostaje povezan sa svojom publikom.

“Danas je publika veoma osjetljiva i veoma malo im treba da vas zanemare, zato bend mora da bude aktivan, kako svirajući, tako i snimajući”, istakao je Cvijanović.

Sličnog mišljenja je i bubnjar benda “Tupas mene” Draženko Kopuz, koji, osim predstavljanja dobro poznatih pjesama, najavljuje i premijeru novih singlova upravo na ovom festivalu.

“Bend ‘Tupas mene’ je u fazi snimanja albuma prvenca, koji se snima u Muzičkom centru ‘Pavarotti’ u Mostaru. Ovaj put će publika imati priliku da čuje neke od numera i premijerno u ‘Rock Symphony’ kafeu”, rekao je Kopuz.

Muzičar dodaje da je ovaj festival jedinstven po tome što pruža priliku autorskim bendovima da predstave publici svoj materijal.

“Tako se scena i gradi. Publiku i treba upoznati s autorskim radom, a na ovakvim dešavanjima imaju priliku upravo za to. Ovakva dešavanja doprinose mnogo popularizaciji domaćih bendova. Banjalučka publika zna da prepozna kvalitet. Na nama je da stvaramo i da sviramo”, zaključio je Kopuz.

Pozivu na festival “#Slušajdomaće: Vol 4” odazvao se i sastav “Tibor & Baš čelik”, a frontmen ovog sastava Tibor Tišma ističe da je ovaj festival postao svojevrsni pokret otpora koji se bori za domaće bendove.

“Ovo definitivno nije festival, ali je zato zamišljen kao nešto što mnogi festivali jednostavno neće da rade, a to je da pružaju šansu novim snagama i novom autorskom dijelu, tako da sa te strane svaka čast na incijativi i na pokušaju da se održi taj duh banjalučke scene, koji i te kako ima šta da pokaže”, istakao je Tišma.

Izložba na festivalu

Na festivalu “#Slušajdomaće: Vol 4” prvi put će se predstaviti fotografi Vedran Ševčuk Alf i Zlatan Lipljanac izložbom posvećenom autorskim bendovima. Ovi umjetnici iza objektiva fotoaparata će publici prikazati svoje radove koji su nastali tokom godina rada i praćenja autorskih bendova iz grada na Vrbasu.

(Nezavisne)

SEDMICA MOBILNOSTI Promocija biciklizima, saobraćajni poligon za djecu, centar bez automobila…

Grad Banjaluka će od nedjelje, pa u narednih sedam dana brojnim aktivnostima obilježiti „Evropsku sedmicu mobilnosti“, pridružujući se evropskim gradovima koji na ovaj način ukazuju na značaj zdrave životne sredine i održivog razvoja. Prvi u nizu događaja, biće u nedjelju, 16. septembra kada će od 12 do 14 časova u Bulevaru Desanke Maksimović biti organizovan

PROMOTIVNA VOŽNJA Bajkeri u Banjaluci upozorili da su i školarci učesnici u saobraćaju

U Banjaluci je danas organizovana promotivna vožnja u organizaciji Moto-klub “Bezbjednost”, zajedno sa Moto klubom “Maršal” i motociklistima iz Auto kluba “Garaža 78”, a uz podršku Auto-moto saveza Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. Motociklisti su sa vidnim obilježjima „ŠKOLA JE POČELA, BAJKERI ČUVAJMO NAŠU DJECU“! prodefilovali gradom kako bi doprinijeli podizanju svjesti

ZA VIKEND Obustava saobraćaja sutra u centru Banjaluke

Zbog rolerijade će sutra od 7 do 17 časova, biti obustavljen saobraćaj u Ulici Kralja Petra I Karađorđevića, na dijelu od Aleje svetog Save (Pozorište) do Bulevara cara Dušana (Ekvator). Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja, regulisanje i preusmjeravanje saobraćaja vršiće službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova RS. Za vrijeme trajanja obustave saobraćaja na linijama javnog prevoza

LJUBIVOJE RŠUMOVIĆ U BANJALUCI “Moramo više pažnje da posvetimo čitanju da nam djeca rastu uz knjigu”

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka, Zoran Talić ugostio je danas istaknutog srpskog književnika Ljubivoja Ršumovića, uz čije su stihove odrasle mnoge generacije. Na sastanku kojem je prisustvovao i predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske, Predrag Bjelošević, predsjednik Zoran Talić zahvalio je pjesniku, što daje veliki doprinos književnosti, pozorištu i uopšte kulturi Banjaluke i Republike Srpske. Književnk Ljubivoje

Upoznajte najbogatiji “parking” u Banjaluci

Treći sprat stambene zgrade na broju 79A, u Karađorđevoj ulici u Banjaluci, jedan je od najbogatijih i najveselijih u gradu na Vrbasu. Goran Filipović, otac dvomjesečnog Jakova, priča za “Nezavisne” da dječijeg smijeha u njihovom hodniku ne nedostaje. Pored njegovog sinčića, u susjednim stanovima odrastaju još tri bebe. (Nezavisne)

SAJAM KNJIGE Dodijeljene nagrade najboljim izdavačima

Na 23. Međunarodnom sajmu knjige “Banjaluka 2018” u petak su dodijeljene nagrade najboljim izdavačima u nekoliko kategorija. Nagrada “Moštanica” za izdavački poduhvat godine dodijeljena je izdavačkoj kući “Obodsko slovo” iz Podgorice za zbirku “Izabrana djela Dragana Kolundžije” istoimenog autora.