SLUŠAJ DOMAĆE Pokret otpora koji se bori za domaće bendove

Muzički festival “#Slušajdomaće: Vol 4” biće održan večeras u banjalučkom “Rock Symphony” kafeu s početkom u 21 čas. Publici će se ovom prilikom predstaviti domaći sastavi K.O.B., “Tupas mene” i “Tibor & Baš čelik”. Bendovi su spremili bogat repertoar autorskih pjesama, a mnogi od njih planiraju i premijerno izvođenje novih singlova.

“Spremili smo naš kompletan dosadašnji rad u jednu dobru i konkretnu svirku punu energije i snage izvođenja uživo. Prvi put će nastupiti s nama naš novi gitarista Ozren Ćirić, tako da će ova svirka imati poseban značaj za cijeli bend”, rekao je Vanja Cvijanović, frontmen benda K.O.B.

Muzičar dodaje da je festival “#Slušajdomaće: Vol 4” mala manifestacija, ali da su se na ovom festivalu do sada predstavili veoma dobri bendovi.

“Mislim da je ovaj festival veoma bitan da se bendovi između sebe upoznaju s tim šta to oni u stvari rade i za šta se bore, da se pomažemo i zajedno radimo da scena doživi bilo kakav napredak”, naglasio je Cvijanović.

On dodaje da je za razvoj scene veoma bitno predstavljanje autorskih pjesama uživo jer na taj način bend ostaje povezan sa svojom publikom.

“Danas je publika veoma osjetljiva i veoma malo im treba da vas zanemare, zato bend mora da bude aktivan, kako svirajući, tako i snimajući”, istakao je Cvijanović.

Sličnog mišljenja je i bubnjar benda “Tupas mene” Draženko Kopuz, koji, osim predstavljanja dobro poznatih pjesama, najavljuje i premijeru novih singlova upravo na ovom festivalu.

“Bend ‘Tupas mene’ je u fazi snimanja albuma prvenca, koji se snima u Muzičkom centru ‘Pavarotti’ u Mostaru. Ovaj put će publika imati priliku da čuje neke od numera i premijerno u ‘Rock Symphony’ kafeu”, rekao je Kopuz.

Muzičar dodaje da je ovaj festival jedinstven po tome što pruža priliku autorskim bendovima da predstave publici svoj materijal.

“Tako se scena i gradi. Publiku i treba upoznati s autorskim radom, a na ovakvim dešavanjima imaju priliku upravo za to. Ovakva dešavanja doprinose mnogo popularizaciji domaćih bendova. Banjalučka publika zna da prepozna kvalitet. Na nama je da stvaramo i da sviramo”, zaključio je Kopuz.

Pozivu na festival “#Slušajdomaće: Vol 4” odazvao se i sastav “Tibor & Baš čelik”, a frontmen ovog sastava Tibor Tišma ističe da je ovaj festival postao svojevrsni pokret otpora koji se bori za domaće bendove.

“Ovo definitivno nije festival, ali je zato zamišljen kao nešto što mnogi festivali jednostavno neće da rade, a to je da pružaju šansu novim snagama i novom autorskom dijelu, tako da sa te strane svaka čast na incijativi i na pokušaju da se održi taj duh banjalučke scene, koji i te kako ima šta da pokaže”, istakao je Tišma.

Izložba na festivalu

Na festivalu “#Slušajdomaće: Vol 4” prvi put će se predstaviti fotografi Vedran Ševčuk Alf i Zlatan Lipljanac izložbom posvećenom autorskim bendovima. Ovi umjetnici iza objektiva fotoaparata će publici prikazati svoje radove koji su nastali tokom godina rada i praćenja autorskih bendova iz grada na Vrbasu.

(Nezavisne)

POVODOM KINESKE NOVE GODINE Djeca učila o običajima iz Kine

Radionica „Umjetnost rezanja papira“ i čas kung fua, 16. februara 2019. godine u Muzeju Republike Srpske, okupila je veliki broj djece koji su imali priliku da steknu nove vještine, upravo onakve kakve imaju njihovi vršnjaci u Kini. Naime, riječ je o događaju organizovanim od strane Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci i Muzeja Republike Srpske,

Saradnja Gradske razvojne agencije i Organizacije amputiraca pomaže invalidima

Predstavnici Gradske razvojne agencije Banjaluka i Organizacije amputiraca „UDAS“ potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, a cilj je definisati okvire za saradnju iz domena pripreme i implementacije projekata od zajedničkog interesa, identifikovanje novih izvora finansiranja, te aktivnosti koje su usmjerene na povezivanje partnera na lokalnom i regionalnom nivou. 

BRANKICA RAKOVIĆ: Vratila sam se na fabrička podešavanja

​Zdrav čovjek ima hiljadu želja, bolestan samo jednu, zapisao je ruski književnik Anton Čehov. U to su se, nažalost, uvjerili mnogi, među njima i Banjalučanka Brankica Raković, PR stručnjak, kojoj je prije nešto manje od dvije godine dijagnostikovano maligno oboljenje – Hodgkinov limfom. Iako je možda najlakše boriti se sa strahovima i problemima iza zatvorenih

OVE GODINE I U BANJALUCI Međunarodno takmičenje studenata arhitekture u martu

Međunarodno studentsko takmičenje namijenjeno studentima arhitekture iz cijele Evrope – DOCEXDOCE, ove godine biće održano i na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Takmičenje se održava 6. marta i ovo je njegovo treće izdanje, a pravo učešća imaju svi studenti arhitekture osnovnih i master studija. – DOCEXDOCE se bazira na neuobičajenom konceptu, koji podrazumijeva jednodnevnu

KLUB NOVINARA OSUDIO PRIJETNJE MILOJEVIĆEVOJ: Napad na slobodu javne riječi i demokratiju

Napad na novinara je napad na slobodu javne riječi i demokratiju, i svaki takav napad je neophodno prijaviti i procesuirati, te time posalti jasnu poruku javnosti da je nasilje i zastrašivanje nedospustivo, poručili su novinari i aktivisti na vanrednoj pres konferenciji održanoj, povodom prijetnji novinarki “EuroBlica” i Srpskainfo Milkici Milojević.

Osnivačka skupština organizacije mladih Demos Banjaluka: Izabran odbor mladih koji broji 56 članova

Na osnivačkoj skupštini organizacije mladih Demokratskog saveza (Demos) Banjaluka, koja je održana danas u Banjaluci, za predsjednika je izabran Nikola Ćopić. Skupštini su prisustvovati predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović, potpredsjednik Tomislav Prpos, generalni sekretar Boran Bosančić, predsjednik banjalučkog Gradskog odbora Demosa Slobodan Stanarević, 150 delegata iz svih Mjesnih organizacija, te drugi stranački funcioneri i predstavnici podmlatka

JEDAN OD NAJZNAČAJNIJIH PROJEKATA Na vidiku nastavak gradnje istočnog tranzita

Dugo očekivani nastavak izgradnje istočnog tranzita na potezu od Krfske do ulice Gavrila Principa bi mogao početi ove građevinske sezone. Nedavno je okončan drugi tender za izbor firme koja bi bila zadužena za gradnju te saobraćajnice a preduzeće Putevi RS je kroz odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđaća odlučilo da je najpovoljniju ponudu dostavilo preduzeće Kozaraputevi.