Vijesti 12.04.2017.

Slušaj ekspresnog usvajanja: Dokazi na stolu, na potezu tužilac

ČITANJE: 2 minute

Inspektori Policijske uprave Banjaluka okončali su svoj dio posla u slučaju „Kanada“, a prikupljenu dokumentaciju i izjave svjedoka dostaviće Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

Odlično obavješteni izvor „EuroBlica“ blizak pravosuđu RS objasnio je da će tužilac u narednom periodu donijeti konačnu odluku o zvaničnom pokretanju istrage protiv direktorke Centra za socijalni rad Banjaluka Vere Sladojević.

okruzno tuzilastvo

– Ukoliko se utvrdi dovoljno elemenata da je u slučaju „Kanada“ izvršeno krivično djelo ili više krivičnih djela, tužilac će dati naredbu o pokretanju istrage tokom koje će svi oni koji su dali iskaze u policiji to isto uraditi i pred tužiocem – objasnio je izvor blizak pravosuđu RS.

vera sladojevic

„EuroBlic“ saznaje da je slučaj „Kanada“ pod budnim okom međunarodnih organizacija u BiH koje se bave praćenjem rada pravosudnih institucija, a na prvom mjestu OEBS.

Podsjetimo, slučaj „Kanada“ u žižu javnosti, ali i pod lupu istražnih organa, dospio je nakon što je „EuroBlic“ otkrio brojne nepravilnosti u usvajanju dvoje maloljetnih državljana BiH čiji je organ starateljstva bio Centar za socijalni rad Banjaluka, brata i sestre Severina (17) i Svjetlane (16) B, koji su nakon ekspresno brzog usvajanja odvedeni u Kanadu.

severin aleksandra i svjetlana

Istovremeno najbliži rod usvojenih, Aleksandra Jokić iz Banjaluke, koja već mjesecima nema nikakvog kontakta sa najmilijima, podigla je na noge sve entitetske i državne institucije.

Slučaj „Kanada“ pokazao je svu snagu korumpiranog sistema jedne države, te kako se na osnovu „validnih“ papira mogu izbeći brojni kontrolni mehanizmi prilikom usvajanja.

„EuroBlicu“ je još ranije potvrđeno iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS da usvajanje brata i sestre zvanično nije ni bilo međunarodnog karaktera, niti su usvojioci, koji već decenijama žive u Kanadi, smatrani kao strani državljani.

Zapisnik o propustima u tužilaštvu

Komisija za stručni nadzor Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS nedavno je utvrdila brojne propuste u radu Centra za socijalni rad Banjaluka, a deteljan zapisnik je dostavljen i Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

Zanimljivo je da su iz Ministarstva istakli kako su uočeni propusti precizno i konkretno navedeni, te da u njima ima dovoljno elemenata da sve nadležne institucije pokrenu postupke u skladu sa svojim nadležnostima.

(EuroBlic)