Magazin 06.05.2016.

Službenim audijima i pred kafane

ČITANJE: 2 minute

Revizija učinka o temi ekonomičnosti i efikasnosti upotrebe službenih vozila u institucijama RS pokazala je ono što i vrapci na grani znaju, a to je da se ona koriste u privatne svrhe, da ih vozi ko god hoće i da se na njihovo održavanje bacaju milioni KM.

Bilo bi neobjašnjivo, iznenađujuće, čudno pa i nevjerovatno da je revizija došla do drugih zaključaka jer je službena vozila svakodnevno moguće vidjeti pred vrtićima, školama, frizerskim salonima, kafanama, tržnim centrima, ali i na stovarištima građevinskog materijala, pijacama, lovištima i drugim “zvekama” širom Bosne i Hercegovine.

U cijeloj priči najgore je što se sve zna, što to traje već godinama i što se ništa ne preduzima da se bahatosti, rasipništvu i krađama stane ukraj i uštedi nekoliko miliona KM, a ubijeđen sam da ni revizorski izvještaj koji je praktično sve dokumentovao neće ništa promijeniti. Takođe, pokušaji sa pravilnicima, zaključcima i uredbama neće dati nikakve rezultate jer se najbahatije i najneodgovornije ponašaju oni koji su pri vrhu i koji bi, kao neke moralne vertikale, trebalo da daju primjer drugima.

Šta će Petru Đokiću, ministru industrije, energetike i rudarstva, audi od 130.000 KM koji je kupio prošle godine, taman u vrijeme kada se govorilo o povećanju cijene struje? Zašto se nije mogao kao neki od njegovih kolega ministara voziti u škodi ili pasatu, koji su duplo jeftiniji i ekonomičniji?

Revizija kaže da bi se ekonomičnijom upotrebom vozila troškovi mogli smanjiti za oko 25 odsto, što prevedeno u marke znači da bi se godišnje moglo uštedjeti blizu pet miliona KM. Taman toliko koliko se plaća za prevoz učenika i radnika u javnom prevozu.

Na kraju ne bi bilo loše ni javno objaviti ime i prezime službenika ili rukovodioca koji je od Banjaluke do Bijeljine i nazad prešao 1.800 kilometara.

Moguće je da je na posao i s posla išao preko Austrije!

(Uroš Vukić)