Vijesti 06.11.2017.

Služen parastos za 87 poginulih boraca

ČITANJE: 2 minute

U Banjaluci su danas položeni vijenci i služen parastos za 87 studenata i radnika Univerziteta Banjaluka, koji su poginuli u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu kao pripadnici Studentske brigade i redovni vojnici Vojske Republike Srpske.

Vijenci su položeni kod spomen-ploče na platou između Pravnog i Mašinskog fakulteta, u okviru obilježavanja 42 godine postojanja Univerziteta Banjaluka.

Rektor banjalučkog Univerziteta Milan Mataruga podsjetio je da je prošlo više od 20 godina od kada je 87 heroja utkalo živote u temelje Republike Srpske.

“Danas se poklanjamo i prinosimo vijence onima kojih se sjećamo svaki dan, a ne samo kad obilježavamo godišnjicu Univerziteta u Banjaluci, upravo zato što su oni dali najviše i što su nam ostavili lekciju, ne samo studentima, već svim zaposlenima na Univerzitetu, da su se odrekli onoga čega mogu najviše kako bi Univerzitet danas rastao i razvijao se i svake godine obilježavao godišnjicu više”, rekao je Mataruga.

On je naveo da bi sadašnje generacije, koje uživaju u slobodi, zahvaljujući palim borcima, trebalo da znanjem grade i čuvaju Republiku Srpsku, budu bolji ljudi i iskrene patriote, jer, dodao je, samo tako se može pokazati da njihova žrtva nije bila uzaludna.

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan rekao je da je mladost kroz Studentsku brigadu Vojske Republike Srpske dala ogroman doprinos stvaranju Srpske.

“Srećna je zemlja koja u svojim temeljima ima najhrabrije, a posebno je srećna zemlja koja među tim najhrabrijima ima i svoju mladost. Za Republiku Srpsku svoje živote su dali studenti i profesori, dala je mladost i inteligencija u tom smlislu naša je obaveza, danas njihovih savremenika, mnogo veća nego što bi inače bila”, rekao je Karan.

On je rekao da je obaveza svih nas da gradimo bolju i ljepšu Republiku Srpsku i da je učinimo dobrim mjestom za život.

Karan je rekao da današnje mlade generacije u studentima koji su utkali svoje živote u temljelje Srpske treba da nađu svoje velike ideale.

Zora Vuković koja je izgubila sina jedinca Borisa rekla je da je svaki pomen na stradale studente posebno težak.

“Voljela bih da se poginuli manje spominju na kojekakvim skupštinama, već da se učini nešto konkretno, ne samo kad su izbori, kada se prisjećaju svih poginulih i spominju ih često tada. A kako je nama, samo mi to znamo”, poručila je Vukovićeva.

Vijence su položili izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan, delegacije Vlade Republike Srpske, Boračke organizacije Srpske, Boračke organizacije grada Banjaluka, predstavnici i studenti banjalučkog Univerziteta, te članovi porodica poginulih.

Univerzitet u Banjaluci osnovan je 7. novembra 1975. godine, vodeća je visokoškolska obrazovna institucija u Srpskoj i danas ima 17 fakulteta.

(Srna)