Vijesti 15.02.2017.

Služen parastos za poginule borce u Motikama

ČITANJE: 2 minute

Kod obnovljenog spomen-obilježja u banjalučkoj Mjesnoj zajednici Motike danas je služen parastos za 16 poginulih boraca Vojske Republike Srpske iz ovog mjesta u Odbrambeno otadžbinskom ratu.

Vijence su položili gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Dragomir Keserović.

Radojičić je rekao da su u gradskom budžetu ove godine predviđena sredstva za izgradnju novih spomenika, rekonstrukciju postojećih, kao i za centralno spomen-obilježje.

“Prošle godine smo u naselju Motike obećali da ćemo obnoviti spomenik i taj posao smo uspješno završili”, rekao je Radojičić novinarima.

On je dodao da Gradska uprava u dogovoru sa banjalučkom Boračkom organizacijom ima u planu gradnju novih spomenika u Zalužanima, Bronzanom majdanu i na Laušu.

“Nadam se da smo na putu rješenja za centralno spomen-obilježje”, rekao je Radojičić i dodao da je ideja da ono bude izgrađeno u centru grada, što je, kako kaže, adekvatno mjesto za ovakav spomenik.

Predsjednik Boračke organizacije Banjaluka Goran Rogić rekao je da je potrebno čuvati sjećanje na poginule borce, jer se tako čuva od zaborava njihov doprinos stvaranju Repulike Srpske.

“Spomenik ne govori samo o poginulim borcima za koje je izgrađen, nego i o rezultatu svih boraca koji su se u ratu borili, a taj rezultat je Republika Srpska”, rekao je Rogić.

On je dodao da najmanje što društvo može da uradi za poginule borce da obnovi i izgradi spomenike.

“Prošle godine smo na području grada, uz pomoć Gradske uprave, sanirali pet spomenika. Osim toga, grad je krajem prošle godine našoj organizaciji obezbijedio 86.000 KM koje ćemo utrošiti za izgradnju spomen-obilježja u naseljima Starčevica, Dragočaj, Zalužani, Bistrica i Lauš”, rekao je Rogić.

(Agencije)