Region 22.10.2022.

Smajlović: Opasno što Zapad demonstrira moć na pitanju Kosmeta

ČITANJE: 2 minute

Zapad na pitanju Kosova i Metohije demonstrira svoju moć i želi dokazati da je i dalje dominantna sila na svijetu i to je vrlo opasna situacija za Srbiju, ocijenila je kolumnista “Nedeljnika” Ljiljana Smajlović.

Smajlovićeva je ukazala da se pitanje Kosmeta rješava u okviru pitanja ko dominira svijetom i može li Zapad da pokaže svima da može sasvim sigurno da pobijedi Rusiju na Balkanu kada je riječ o tome ko ima više uticaja na tom području.

Ona je naglasila da je 24. februar 2023. godine, koji je Zapad predočio kao najnoviji rok za dogovor Srbije i samoproglašenog Kosova, važan jer postoji teorija da ako Zapad natjera Srbiju da prihvati postojanje Kosova kao nezavisne države, onda su izbili argument za akciju u Ukrajini koja je počela 24. februara 2022. godine, ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

“Onda bi rekli: ‘Nije tačno da smo mi kršili međunarodno pravo, evo sve je čisto na papiru.’ Oni su se dogovorili. To je, ipak, bio izraz težnji oba naroda”, rekla je Smajlovićeva.

Ona je naglasila da to nije bio izraz težnji oba naroda, već su prekršeni suverenitet i integritet tadašnje SRЈ, kao i da Srbija mora da se bori da to dokaže.

“Da se borimo i dokažemo da se Kosovo odvojila nasilnim i bespravim činom. To je naš važan međunarodni argument”, rekla je Smajlovićeva za RTS.

Ona je naglasila da Beograd u tom smislu mora da pokaže neku konsekventnu liniju i da da se u slučaju Ukrajine drži isto kao prema svom sukobu.

“Istovremeno, moramo da nađemo način da kažemo Amerikancima da mi nećemo da učestvujemo u tom ratu na njihovoj strani, čak ni uvođenjem sankcija Rusiji i da hoćemo da ostanemo neutralni”, rekla je Smajlovićeva.

Ona je ukazala da za Srbiju predstavlja stvarnu opasnost da pet zemalja članica EU koje do sada nisu to učinile priznaju nezavisnost samoproglašenog Kosova.

“Јa ne znam šta je naša pozicija ako ovih pet zemalja koje do sada nisu priznale Kosovo u EU i četiri u NATO priznaju. To bi bio za nas žestok pritisak. Dok god oni ne mogu da nagovore svoje članice da priznaju Kosovo”, meni se čini da Srbija nije pod tako strašnim pritiskom. Ona jeste pod žestokim pritiskom, ali ovo će da iskomplikuje – zaključila je Smajlovićeva.