Vijesti 18.01.2023.

Smanjenje cijena rominga i do 90 odsto će početi 1. oktobra

ČITANJE: 2 minute

Nakon što je juče nezavisni poslanik u hrvatskom Saboru Bojan Glavašević rekao kako je saborski odbor za evropske poslove informisan o napretku po pitanju ukidanja rominga za region Zapadnog Balkana u EU, oglasili su se i iz Evropske komisije.

Iz Komisije podsjećaju na deklaraciju koja je potpisana krajem prošle godine, ali i na ranije dokumente koji su potpisani u okviru pristupanja Zapadnog Balkana EU.

– Izjava podrške Digitalnoj agendi Zapadnog Balkana koju su potpisali lideri Zapadnog Balkana 2018. godine takođe navodi prioritet snižavanja cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana. Krajnji cilj procesa je snižavanje cijena rominga sa EU na nivo blizak domaćim, doprinoseći smanjenju cijena rominga za više od 90 odsto u trenutno najskupljim mobilnim mrežama Svjetske banke.

Smanjenje naknada za roming između EU i Svjetske banke moguće je samo na osnovu Dobrovoljnih komercijalnih sporazuma operatera, u skladu s poslovnim modelima kompanija i komercijalnim interesima te u skladu s važećim pravilima konkurencije i trgovine – rekli su u Komesarijatu za proširenje EU za N1.

Istovremeno iz Komisije napominju da bi se prvi efekti ovog dogovora trebali vidjeti prema kraju ove godine.

– Grupa telekom operatera iz EU i Zapadnog Balkana potpisala je Deklaraciju 6. decembra na samitu EU-Zapadni Balkan u Tirani, kojom su se obavezali da će raditi na snižavanju cijena rominga između EU i Zapadnog Balkana. Prva značajna smanjenja cijena rominga koja će početi 1. oktobra 2023. donijeće dobrobit građanima i preduzećima u EU i Zapadnom Balkanu. Sljedeći zadatak je finalizacija klizišta za smanjenje cijena rominga blizu nivoa domaćih cijena. Klizna staza bi trebala biti predstavljena do 1. maja 2023. kao što je navedeno u deklaraciji. Ostali operateri se ohrabruju da se pridruže ovoj ambicioznoj dobrovoljnoj inicijativi – što se više operatera pridruži, to će biti veće koristi za građane i preduzeća EU i Zapadnog Balkana – navode iz Evropske komisije.

Iz EK takođe navode da kako se radi o dobrovoljnoj inicijativi telekomunikacionih operatera, oni će je implementirati. Istovremeno, važno je da partneri sa Zapadnog Balkana ubrzaju implementaciju reforme politike u sektoru telekomunikacija s ciljem stvaranja Zajedničkog regionalnog tržišta Zapadnog Balkana.

(A. S.)

Oznake: roming