Politika 14.01.2022.

“SMANJITE POLITIČKE TENZIJE” Šmit nakon sastanka sa Turkovićevom poslao jasnu poruku rukovodstvu Srpske

ČITANJE: 1 minuta

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit na sastanku sa ministarkom spoljnih poslova BiH Biserom Turković govorio je o porukama država i organizacija koje predstavlja.

– BiH se suočava sa ozbiljnom krizom. Politički akteri u zemlji, posebno rukovodstvo Republike Srpske, imaju odgovornost za smanjenje trenutnih političkih tenzija – kazao je Šmit tom prilikom, prenosi Klix.ba.

On kaže da treba posebno insistirati na odustajanju od pokušaja vraćanja unazad te od drugih koraka usmjerenih na podrivanje i destabilizaciju države.

– Okončanje blokade institucija na državnom i federalnom nivou, provođenjem nulte tolerancije spram retorike koja unosi podjele i mržnju, te nastavljanjem aktivnosti koje su nužne za unapređenje preko potrebnih reformi koje BiH treba ukoliko želi da se kreće putem EU integracija – izjavio je Šmit, a saopšteno je iz OHR.

Navodi se i kako je visoki predstavnik naglasio čvrsto opredjeljenje međunarodne zajednice za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i njenog puta da postane energična, demokratska i prosperitetna zemlja.

(N.S)

Oznake: Kristijan Šmit