SMANJITI RIZIK OD POPLAVA: Civilna zaštita proširuje kanale u potkozarskim selima

Inženjerijske ekipe gradske Civilne zaštite danas su započele pročišćavanje i širenje kanala bujičnih i oborinskih voda na području Gornje Piskavice, sa ciljem prevencije u slučaju jačih padavina i eventualnih poplava.

Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je danas obišao radove, ukazao je da se ove aktivnosti planski sprovode već dvije godine i da će biti nastavljene i u predstojećim danima kako bi se, u što većoj mjeri, otklonio ili umanjio rizik od poplava.

Putem Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice, planski radimo na kritičnim tačkama koje se uglavnom nalaze na seoskom području. Uglavnom je riječ o bujičnim i oborinskim vodama koje zadaju najviše problema. Akcija je počela u Gornjoj Piskavici i u naredne tri sedmice sprovešćemo je u potkozarskim selima: Mišin han, Verići, Piskavica i Potkozarje, gdje ćemo pročistiti oko 4,5 km kanala, propusta i odvoda – naglasio je Radojičić i podsjetio je da je Grad, još prošle godine, nabavio sopstvenu građevinsku mehanizaciju kako bi se uvijek moglo pravovremeno reagovati, a pogotovo kad je riječ o prevenciji od poplava.

On je ukazao da su, zahvaljući ovakvom pristupu, u maju ove godine kad je područje Banje Luke pogodila velika količina padavina, izbjegnute veće štete od poplava.

Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice, Mladen Ćućun, precizirao je da danas na terenu rade dvije građevinske mašine koje će raditi na pročišćavanju i širenju kanala.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Gornja Piskavica, Goran Knežević, kazao je da su od Grada tražili da se sprovede akcija čišćenja kanala, pošto je u proteklom periodu bilo dosta problema sa začepljenjem, usljed čega je dolazilo do zaplavljivanja dvorišta i lokalnih saobraćajnica. On je naglasio da je za stanovništvo ovog kraja čišćenje kanala od velikog značaja, pogotovo što se posao radi na vrijeme, prije jeseni i većih padavina.

Grad još nije izabrao firme za održavanje puteva

Do početka zvaničnog rada zimske službe ima manje od jednog mjeseca, a Grad ima problema da izabere firme koje bi bile zadužene da ove zime u većem dijelu Banjaluke uklanjaju snijeg sa saobraćajnica. 

Servisne informacije za 20. oktobar

Servisne informacije za nedjelju, 20. oktobar 2019. godine. Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje, u protekla 24 časa na području Grada Banjaluka dogodilo se: – jedno krivično djelo: teška kradja (1) – javni red i mir je narušen dva puta, – devet saobraćajnih nezgoda, a jedno lice je lakše povrijeđeno. Služba

“BIO JE SMAK SVETA”: Matija Bećković govorio poeziju u NUB RS

U Banjaluci je održano veče akademika Matije Bećkovića o temi “Bio je smak sveta”, što je i naziv njegove knjige novih i izabranih pjesama. Bećković je uoči ove večeri citirao za Srnu dio naslovne pjesme: “Bio je smak sveta, a mi smo od smaka mislili da je provala oblaka, od sudnjeg dana da je nepogoda,

Dodik i Cvijanovićeva se sastali sa Medvedevim

U Beogradu je večeras održan sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović sa premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim. “Naša saradnja sa Ruskom Federacijom je odlična. Naravno da Republika Srpska ima mnogo bolje odnose sa Rusijom nego ostali dio BiH. U Banjaluci gradimo rusko- srpski centar, koji je dokaz velikog