Vijesti 08.03.2017.

Smeće u kanalima i začepljeni odvodi kumovali poplavama

ČITANJE: 2 minute

Neprospavana noć je iza mještana  banjalučkih naselja Karanovac, Česma i Dragočaj.

Od sinoć je zbog odrona blokiran dio puta u Jagarama. Voda i smeće u kanalu kumovali su izlijevanju pa od jutros bager pokušava da iščisti korito. U Dragočaju, vodostaj Dragočajke konačno je u padu. Još sinoć ta rijeka prijetila je kućama. Mještani se žale da most nikada nije saniran.

“Voda je ulazila u garaže ljudima, čak i u kuću, kod mene je ušlo u mali podrum, ja sam ispumpao vodu i to je to. Ovaj put smo prošli dobro, ali kako će biti sljedeći put?”, kazao je jedan od mještana Dragočaja.

Za ispumpavajem vode, nije bilo potrebe u Česmi. Mještani su od ranog jutra odlazili do mosta da provjere vodostaj Vrbanje. Iako rijeka ne ugrožava domaćinstva, mnogi su i dalje u strahu.

“Bojim se opet poplave, čitavu noć nisam zaspala,  ali hvala Bogu, kažu da se voda povukla”, rekla je Desanka Babić, mještanka naselja Česma.

“Bez obzira što je malo opala voda i što su manji problemi strah nas je da se ne pojavi voda. Vrbas je veliki, tako da građani su napeti još uvijek”, rekao je Mile Petrušić iz Česme.

Vodostaj rijeke Vrbanje je u padu. Iz Civilne zaštite poručuju da nema mjesta panici i da je sve pod kontrolom.

Prestanak kiše svakako pomaže da se situacija stabilizuje.

“Stanje je apsolutno pod kontrolom, svi bujični potoci i riječice su se vratile u svoja korita. Vrbas je u konstantnom padu, stagnira, sada trenuta visina Vrbasa u Delibašinom selu je 333 centimetra”, rekao je Mladen Čućun, šef Odsjeka za poslove Civilne zaštite.

O kiši i vodostaju ne brinu na Manjači. Samo 20-tak kilometara od centra Banjaluke sasvim druga slika. Tamo mještani već dva dana kubure sa snijegom. Lokalni putevi su i pored redovog čišćenja i dalje teško prohodni.

(ATV)