Svijet 30.01.2022.

Šmeljov: Rusija će podržavati stavove Republike Srpske i Dodika

ČITANJE: 1 minuta

Rusija će podržavati stavove Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika jer ih smatra opravdanim, izjavio je ruski politički analitičar Boris Šmeljov.

– Dodiku je bitno, ne samo da ima podršku Moskve, već i Srbije – rekao je Šmeljov, koji je rukovodilac Centra spoljne politike Rusije pri Institutu ekonomije Ruske akademije nauka.

On je za Večernje novosti ocijenio da suština problema u BiH nije personalna, već to što u Sarajevu smatraju da je prevaziđen model ustrojstva kakav je napravljen Dejtonskim sporazumom, a da Srbi žele da sačuvaju prava koja su tada dobili.

Govoreći o situaciji u Crnoj Gori, Šmeljov je ocijenio da je ta država pristala da bude protektorat i da zato ne može da vodi samostalnu politiku.

Kada je riječ o situaciji u Ukrajini, Šmeljov ne vjeruje da će ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski narediti vojsci da krene blickrigom na Donjeck i Lugansk, te podsjetio da je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da neće dozvoliti da se ponovi Donbasu ono što je nekadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman napravio u nekadašnjom Republici Srpskoj Krajini.

On je istakao da Rusija neće dozvoliti da ukrajinske jedinice naprave masakr kakav je hrvatska vojska napravila nad Srbima.

Što se tiče odnosa Rusije i SAD, Šmeljov je rekao da je osnovni problem što ne može da dođe do bitnog poboljšanja odnosa u tome što u Vašintonu ne mogu da shvate da sa Moskvom treba da razgovaraju samo na ravnopravnoj osnovi.

(Srna/ N.S)