Politika 13.01.2022.

Šmit: Ako Parlament BiH donese domaći zakon, Inckov se može poništiti

ČITANJE: 2 minute

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit govorio je za lokalni njemački medij Obernzenn o aktuelnoj poziciji koju obavlja, ali i o političkoj i bezbjednosnoj situaciji u zemlji.

Njemački list navodi da, iako Šmit ima ovlaštenja koje se pružaju i do toga da može smijeniti određene političare, situacija je znatno komplikovanija.

“Situacija se u posljednje vrijeme promijenila, jer pojedini političari namjerno krše Ustav, provociraju i njihova agresivna retorika produbljuje ionako komplikovan pravni sistem. Međutim, to ne znači da se situacija ne može dovesti pod kontrolu”, rekao je Šmit.

Nakon toga, list se osvrnuo i na aktivnosti Milorada Dodika, koji je najavio povlačenje Republike Srpske iz centralnog poreskog sistema, državnog pravosuđa i Oružanih snaga BiH.

“Da li će Šmit ići do ekstrema i smijeniti Dodika? Ne isključuje ništa”, navodi se.

“Kada je u pitanju mir u ovoj zemlji, to ima neposredan uticaj na susjedne zemlje. Onda morate iskoristiti sve mogućnosti i po potrebi otvoriti ladicu”, rekao je Šmit.

Nakon toga, novinari su se osvrnuli i na sjednicu Savjeta bezbjednosti UN, kojoj Šmit nije prisustvovao, ali je njegov izvještaj pročitan. Na pitanje zašto je Rusija tražila zabranu obraćanja, visoki predstavnik ističe kako su stvari komplikovane.

Na kraju intervjua osvrnuli su se i na zakon koji se odnosi na zabranu negiranja genocida i ratnih zločina, koji je donio bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko. Novinari ističu kako je zakon unio pometnju u jedan dio zemlje, ali Šmit je izrazio želju da Parlament BiH donese domaći zakon koji bi zamijenio “Inckov zakon”.

“Parlament BiH trebao bi donijeti svoj zakon koji poštuje evropske i međunarodne standarde. Ako to uspije, Inckov zakon se može poništiti”, rekao je Šmit.

Na pitanje da li vidi opasnost od rata u BiH u ovom trenutku, Šmit naglašava.

“Trenutna situacija je opasna i delikatna, ali ne vidim opasnost od rata kao 1992. godine. Međutim, slažem se da EU i NATO moraju poslati ohrabrujući signal i pružiti pažnju i svoje prisustvo u ovom dijelu regije. Cilj uvijek mora ostati isti – da se mladim i dobro obrazovanim ljudima ponudi profesionalna i privatna perspektiva u vlastitoj zemlji. Vladavina prava je također važan aspekt, ali promjene na političkoj sceni moraju doći od stanovnika”, zaključio je Šmit.

(N.S)

Oznake: Kristijan Šmit