Politika 08.12.2021.

ŠMIT: Imam utisak da pojedinci žele da se u Ustav ugrade i budući izborni rezultati

ČITANJE: 1 minuta

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt dotaknuo se u srijedu na pres konferenciji nakon sastanka Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) i pregovora o izmjenama Izbornog zakona u BiH.

On se posebno osvrnuo na nedavne izjave u kojem su određeni političari najavili “mostarski scenarij” za BiH, tj. neodržavanje izbora, ukoliko se ne ispune pojedini zahtjevi u izmjenama Izbornog zakona, prenosi Klix.

“Ne sviđa mi se taj termin ‘mostarizacija BiH’. To ne odgovara mojim idejama demokratije. Učinit ćemo sve da budu ispunjeni svi uslovi za fer i poštene izbore. Ono što, međutim, moram reći je da stičem dojam da neki žele da se ugradi u Ustav kakvi će biti rezultati izbora. To nije demokratski, jer o tome odlučuju građani BiH”, kaže Schmidt.

Rekao je da se vode veoma intenzivni razgovori i da je optimističan će nešto “uspjeti uraditi”.

“Alternativa nije da ne bude izbora. Izbora će biti, a pitanje je samo kako će izgledati Izborni zakon u pojedinostima. Uz tri konstitutivna naroda moramo da vodimo računa i o Ostalim, kao i o sigurnosti samih izbora”, poručio je visoki predstavnik.

(SB)

Oznake: Kristijan Šmit