Politika 24.10.2022.

Šmit: Neće biti osporavanja rezultata izbora

ČITANJE: 4 minute

– Ne smije se prijetiti ili vrijeđati članove CIK-a ili osoblja ove državne institucije. Ohrabrujem tužioce da provode istrage, podnose krivične prijave i krivce za određene nepravilnosti privedu pred sud, poručio je danas Kristijan Šmit.

Šmit dodaje da je zabrinut u vezi najava da će neki odbaciti objavljene rezultate opštih izbora.

“Želim da me svi u svim dijelovima BiH, u svim entitetima, čuju i shvate poruku da u zdravim demokratijama, nezavisne izborne komisije utvrđuju reztultate izbora”, rekao je Šmit.

“CIK je taj koji organizuje izbore, prebrojava glasove i objavljuje rezultate. Njeno je diskreciono pravo da istražuje slučajeve eventualnih izbornih nepravilnosti”, istakao je on tokom obraćanja javnosti.

Poslao je i poruku da odlučno podržava CIK u izvršavanju njihovog ključnog mandata.

Posao poltčkih stranaka nije samo da kritikuje CIK, već i da čuju u prihvate stvarne rezultate. Iznad toga, najvažnije od svega je formirati vlast brzo na osnovu stvarnih izbornih rezultata, poručio je Šmit.

“Ja kao visoki predstavnik i u ime međunarodne zajednice bezrezervno podržavam izuzetno važan rad Centralne izborne komisije”, istakao je

Čestitao je svima koji su dobili mandate u zakonodavnoj vlasti BiH na svim nivoima.

Šmit je dalje rekao da BiH mora dalje provoditi reforme kako bi napravila napredak ka EU.

“Glavni zadatak u tom smislu je rješavanje statusa državne imovine iz vremena bivše Jugoslavije. BiH je jedina iz ovog bloka koja to još nije uradila.

“Na temeljima mojih odluka prethodnika, državna imovina je pod zabranom raspolaganja i to traje već 17 godina i čeka se održivo i prihvatljivo rješenje državnog parlamenta. Svi su se složili da se to pitanje mora riješiti u državnom parlamentu, kako je to i naglasio Ustavni sud. Međutim, ništa se nije desilo i ja sam prošle godine naložio državnim i entitetskim organima vlasti da na tome radu, ali to se još nije desilo. Razočaravajuće je svjedočiti tako očitoj inertnosti, ali nisam ovdje da bih bio razočaran već da radim. I moj je stav poznat – pogledajte web stranicu OHR-a i ja sam ovaj zadatak preuzeo od PIC-a”, dodaje Šmit.

Šmit naglašava da parlament BiH mora konačno usvojiti zakon koji se odnosi na državnu imovinu.

“Da budem sasvim jasan, ovo nije o nekim ‘dilovima’ ili ‘poslovima iza kulisa’, kako neki nastoje imputirati. Jednostavno, političari moraju početi da rade svoj posao u državnim institucijama. Dakle, obećavam vam da će se raditi na održivom, prihvatljivom i zakonski utemeljenom rješenju. Ništa manje niti više od toga”, rekao je Šmit.

Osvrnuo se i na kritike na odluku da iskoristi Bonska ovlaštenja u izbornoj noći.

“Odluke se moraju donositi, diskutovati i adaptirati. Mogu reći da sam nezadovoljan tokom perioda od godinu dana. Volio bih da su političari uspjeli u iskrenom dijalogu pokrenuti ovu državu naprijed, a na korist svih građana. Rezultat svih konsultacija bio je čista nula. Nije čak bilo spremnosti da se izbori ni finansiraju. Umjesto toga, ja sam morao intervenisati i osigurati da građani mogu glasati 2. oktobra. Mogu svima dati i pokazati šta sam sve uradio da se izbori dese”, naglašava Šmit.

Šmit ističe da evropski standardi moraju postati norma u BiH, ljudska i građanska prava se moraju garantovati za sve građane.

“Mnogo ljudi trpilo je grozne napade u prošlosti i jasno je zašto ne vjeruju u ono što donosi budućnost. Neki očajavaju da se problemi ne rješavaju. Želim te ljude podržati. Oni zaslužuju poštovanje i moju skromnu podršku. Dakle, govorimo i individualnoj diskriminaciji, a ne etničkoj strukturi, legislaturi, domova ili klubova ovih ili onih. Ovo je individualna diskriminacija, a ne kolektivna. Diskriminiraju se obični ljudi”, istakao je njemački diplomata.

Šmit naglašava da svi građani BiH imaju pravo da suzbijaju ovakvu diskriminaciju.

Nakon što se parlamenti konstituišu, on je najavio da će im reći šta trebaju dalje uraditi.

“Provesti presude Sjedić-Finci, Zornić i ostale. Osigurao sam da FBiH funkcioniše, da se biraju novi sudije Ustavnog suda FBiH i neki su – nakon tri godine čekanja – imenovani. Ohrabrio bih sve novoizabrane političare da pogledaju listu zadataka pred njima i da se ne žale, već da rade.  Iznenađen sam da nisam puno čuo o tome šta sam uradio 2. oktobra. Nisam napravio revoluciju, a čuo sam i pročitao svašta. Samo sam slijedio odluke Ustavnog suda. Proveo sam opciju da ljudi, bez obzira na etničko porijeklo, mogu podnijeti pravnu inicijativu parlamentu o bilo kom pitanju. Dobio sam razložne komentare. A pitali su me – dobro, a što to niste uradili u Republici Srpskoj i na nivou BiH? Zaista, na tome moramo raditi, priznajem to. U ovom momentu gledao sam samo na funkcionalnost FBiH. Moj recept je – učešće svih građana. Neko bi mogao reći da nekad se kaže previše jednih o drugima, a da se premalo radi jedni s drugima”, naveo je Šmit.

Najavio je da je počeo konsultacije o tome šta treba raditi i da razgovara s mladim studentima BiH, ali i onima u inostranstvu.

(N.S)

Oznake: Kristijan Šmit