Politika 28.09.2021.

ŠMIT: Ni pod kojim okolnostima neću dozvoliti prekrajanje granica BiH

ČITANJE: 1 minuta

Visoki predstavnik Kristijan Šmit naglašava da ni pod kojim okolnostima neće dozvoliti prekrajanje granica Bosne i Hercegovine, čiji je teritorijalni integritet zagarantovan Opštim okvirnim sporazumom za mir i međunarodnim pravom.

Ovo je za Fenu izjavio portparol OHR Mario Brkić, odgovarajući na pitanje kako visoki predstavnik gleda na najavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju nezavisnosti Republike Srpske u roku od pola godine, te kakav bi stav zauzeo visoki predstavnik ako bi se Dodik odlučio na takav korak, odnosno da li smatra da je potrebna neposredna reakcija Savjeta za implementaciju mira (PIK).

Brkić navodi da visoki predstavnik Šmit još jednom potvrđuje neupitnu opredijeljenost Upravnog odbora Savjeta za provođenja mira za očuvanje teritorijalnog integriteta i temeljne strukture države Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta.

– On podsjeća da, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, entiteti imaju svoju ustavnu poziciju unutar države Bosne i Hercegovine, nemaju pravo na otcjepljenje od Bosne i Hercegovine i da oni postoje samo na osnovu Ustava BiH – prenio je Brkić Šmitovu poruku.

(SB)

Oznake: Kristijan Šmit