Politika 28.10.2021.

Šmit: Nisam Ešdaun, nećemo se vratiti u to vrijeme

ČITANJE: 2 minute

Kristijan Šmit danas je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH rekao da nije nekadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun i da BiH ne treba vraćati u to vrijeme jer je “došlo do predaje odgovornosti u ruke domaće vlasti”.

Odgovarajući na pitanja šefova poslaničkih klubova stranaka koje su prisustvovale njegovom obraćanju, od kojih se najviše odnosilo na to kada će početi da koristi bonska ovlaštenja, Šmit je rekao da bonska ovlaštenja nisu ukinuta, ali da on nije Ešdaun.

“Ja nisam Pedi Ešdaun, nećemo se vratiti u to vrijeme jer je došlo do predaje odgovornosti u ruke domaće vlasti. Sve nadležnosti i dalje stoje, sva ovlaštenja koja imam nisu ukinuta”, kaže Šmit.

Šmit je istakao da na pitanje da li će koristiti bonska ovlaštenja može samo reći da on sebi neće olakšati posao.

“Moramo prvo ići kroz institucije, da se ide političkim pristupom. Ja sam blago optimističan u smislu da neće biti usvojeni neki zakoni”, rekao je Šmit.

On ističe da je juče bio u Ustavnom sudu BiH i da je uvjeren da taj sud ima jasne odluke kada je, na primjer, riječ o Zakonu o šumama kojima se kaže da se ne smiju kršiti nadležnosti iz Ustava.

“Ako postoji odluka, nije na visokom predstavniku da donosi odluku iznad te”, rekao je Šmit.

On je rekao i da mora konstatovati da se mora doći u stanje vladavine prava.

“Ne želim kriviti sudove, nego uvidjeti da postoji potreba da se građanima vrati povjerenje”, istakao je Šmit.

Šmit je napomenuo da su interesi u Evropskom parlamentu komplikovaniji nego u BiH i da je razlika u tome što u BiH postoje blokade.

Šmitovim odgovorima na poslanička pitanja završena je sjednica Predstavničkog doma.

(Srna, E.M)

Oznake: Kristijan Šmit