Vijesti 27.05.2022.

Šmit o situaciji u BiH: Nije vražiji posao da svi zajedno dođemo do rješenja

ČITANJE: 1 minuta

Kristijan Šmit istakao je da očekuje da rješenja dođu iz BiH, ali da je spreman upotrijebiti bonska ovlaštenja ako država bude ugrožena.

Kaže da je predložio da se razgovara o svim otvorenim pitanjima, uključujući pitanje Inckovog zakona i pitanje državne imovine.

“Ostajem optimista da ćemo o tim pitanjima naći zajednička rješenja koja će biti jako dobra. Moja ponuda je i dalje otvorena i u odnosu na predstavnike Republike Srpske. Treba sarađivati na bazi povjerenja i ja sam za to spreman”, rekao je Šmit.

Šmit se osvrnuo na njegov uticaj na Srpsku i rekao da ga neki ne priznaju, međutim dobija mnogo više prijateljske podrške iz RS nego što bi neki mogli zamisliti, prenose Nezavisne.

“Problem u BiH je što se većina političara, uglavnom gospode, ponaša kao da oni čine državu. Upravo kad je riječ o pregovorima, ja sam predložio da tamo gdje je navodno nešto spriječeno ili ako nešto ne funkcioniše, da se o tome razgovara, a ne da se odmah dovodi u pitanje egzistencija i spominju nekakve više sile. Ja sam rekao, hajde da riješimo tu i tu stvar na nivou entiteta ili ovaj drugi dio na nivou države. Nije to nikakav vražiji posao”, rekao je Šmit.

“Uvijek kažem, moja bonska ovlaštenja su u mojoj ladici. Znam kako je otvoriti, a imam i ključ. Neka se niko ne zavarava. Nisam tu da bih uživao u ispijanju kafica u Sarajevu, nego da bih radio”, zaključio je Šmit.

(E.M)

Oznake: Kristijan Šmit