Politika 22.12.2022.

ŠMIT: Obilježavanje 9. januara kao Dana RS pokazuje jasno neprihvatanje Ustava BiH

ČITANJE: 2 minute

Komentirajući najavljene javne proslave 9. januara u RS, Kristijan Šmit (Christian Schmidt), kojeg u FBiH tretiraju kao visokog predstavnika, dok mu institucije Srpske osporavaju legalitet, podsjetio je javnost da se “Ustavni sud BiH u nizu svojih odluka bavio proglašavanjem ovog datuma Danom RS i neusklađenošću te odluke sa Ustavom BiH i jasno utvrdio da je 9. januar kao Dan RS neustavan”.

– Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obvezujuće i moraju se poštovati na cijeloj teritoriji BiH. Dakle, obilježavanje 9. januara kao Dana RS pokazuje jasno neprihvatanje Ustava BiH, vladavine prava i otvoreno nepoštivanje odluka i autoriteta Ustavnog suda BiH – rekao je Šmit.

Praznici trebaju povezivati ljude

Ustavni sud BiH je u svojoj odluci istakao da “izbor 9. januara kao datuma za obilježavanje praznika Dana RS nema simboliku kolektivnog zajedničkog sjećanja koje može doprinijeti jačanju kolektivnog identiteta kao vrijednostima koje imaju poseban značaj u multietničkom društvu koje se zasniva na uvažavanju i poštivanju različitosti kao osnovnih vrijednosti modernog demokratskog društva”, navode u saopštenju OHR-a.

Šmit je naglasio da “svaki praznik treba proslavljati u skladu s postojećim zakonskim okvirom i treba na inkluzivan način poštovati, bez diskriminacije, sve segmente društva, uključujući i sve konstitutivne narode i sve ostale građane BiH. Dejtonski mirovni okvir zahtijeva međusobno poštovanje i razumijevanje”.

Šmit je naglasio i da “oba entiteta i Distrikt Brčko imaju multietnički karakter i stoga svi praznici trebaju povezivati, a ne dijeliti ljude. To je i u duhu Ustava RS kao entiteta Bosne i Hercegovine”.

Uvažavanje pravnih činjenica

Prosperitet Bosne i Hercegovine treba graditi na saradnji, međusobnom razumijevanju i pomirenju, što zauzvrat zahtijeva uvažavanje pravnih činjenica, smatra Šmit.

– Radovan Karadžić i Ratko Mladić su osuđeni ratni zločinci i kreatori genocida. Stoga ih se naziva zločincima, a ne herojima. Tražim od svih javnih zvaničnika da to poštuju i okrenu se ka zajedničkoj budućnosti. Dejtonski mirovni sporazum je postavio temelje za miran razvoj i on se mora poštovati – rekao je Kristijan Šmit, prenosi Avaz.

Oznake: Kristijan Šmit