Politika 08.10.2022.

Šmit opet odbio reći da li je sa Hrvatskom koordinisao izmjene Izbornog zakona

ČITANJE: 1 minuta

Visoki predstavnik Kristijan Šmit, koga RS ne priznaje je u razgovoru za Al Jazeeru još jednom odbio prokomentarisati tvrdnje Vlade Hrvatske da su direktno uticali na nametnute izmjene Izbornog zakona BiH.

Na pitanje novinara da li međunarodnoj publici može objasniti da li je koordinisao sa Zagrebom, ako se ima u obziru da je Zagreb proslavio izmjene i tvrdili da su odgovorni za njih, Šmit je odgovorio: “Oni su u krivu”. Zatim je novinar ponovo pitao, da ukoliko nije koordinisao s Hrvatskom, zašto oni slave ove izmjene.”Pitajte njih. Ja donosim svoje odluke”, ponovio je Šmit, a novinar je opet upitao da li je razgovarao sa zvaničnicima iz Zagreba prije nego je donio odluku, prenio je Klix.

Nakon toga je Šmit je vidno izgubio živce i počeo prilično drsko da se odnosi prema novinaru.”Ja mislim da smo mi pričali o odluci i vi me ne ispitujete gdje ja putujem. Ja putujem svugdje”, novinar je na to reagovao govoreći da ga ne pita o putovanjima nego koordinaciji, jer su to optužbe koje su načinjene protiv Šmita.

Šmit je onda začuđeno naglasio riječ “optužbe”, a novinar je nastavio propitivanje navodeći da ljudi u državi govore “da nije nepristrasan i da ove odluke favorizuju određene grupu hrvatskih etnonacionalista”, te da pita “je li bilo koordinacije sa Zagrebom?”.

“Moram reći, vrlo jasno moj prijatelju, ne možete me pitati da li je bilo koordinacije i onda komentarisati da je ovo bila naredba iz Zagreba. Ja sam pričao sa svima, da budem jako jasan. Ovo je moja odluka. Vi možete diskutovati o mojoj odluci, ali molim vas na drugom nivou”, rekao je Šmit.

(Z.M)