Politika 03.12.2021.

ŠMIT PISAO PARLAMENTU BIH: Traži ekspertsku grupu za zakone o državnoj i vojnoj imovini

ČITANJE: 2 minute

Visoki predstavnik Christian Schmidt u pismu poslanom danas kolegijima Doma naroda i Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pozvao je na formiranja ekspertske grupe koja će raditi na izradi zakona o državnoj i vojnoj imovini.

“Primarni fokus međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini je implementacija Agende 5+2, čije je ispunjenje neophodno za izlazak zemlje iz međunarodnog nadzora. U tom kontekstu, prioriteti su rješavanje pitanja državne i vojne imovine”, navodi se u pismu, prenosi Klix.

Dodaje se da složenost pitanja opravdava osnivanje ekspertske radne grupe koja će raditi na izradi prihvatljive i održive rezolucije o državnoj i vojnoj imovini.

“U tom smislu, Parlamentarna skupština BiH ima važnu ulogu. Stoga vas pozivam da preuzmete kontrolu nad ovim procesom, koji bi trebao rezultovati usvajanjem zakona na državnom nivou koji reguliše ovo pitanje”, stoji u pismu.

U nastavku se navodi da bi ekspertsku grupu trebali čini parlamentarci, te predstavnici relevantnih institucija na državnom i entitetskom nivou, kao i domaći i strani nezavisni eksperti, uključujući predstavnike Evropske unije.

“Moja kancelarija će aktivno učestvovati i podržavati ovaj napor, uključujući pravne i stručne savjete. OHR će Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine dostaviti listu institucija iz države i entiteta, kao i relevantnih nezavisnih eksperata”, navodi se.

Na kraju se naglašava da je potrebno brzo djelovati u ovom smislu.

“Očekujem da će parlament sazvati sjednicu radne grupe u najkraćem mogućem roku. Moja kancelarija vam stoji na raspolaganju za sva pitanja i dalju diskusiju o daljem putu”, piše na kraju.

Kako saznajemo među institucijama koje će učestvovati u spomenutom procesu navode se Prvobranilaštvo BiH, ministarstvo finansija BiH, ministarstvo pravde BiH, Ured za zakonodavstvo Vijeća ministara, kabinet premijera Federacije BiH, ministarstvo pravde FBiH i ministarstvo pravde RS-a.

Portal Klix.ba je već ranije objavio da OHR radi na formiranju ekspertske grupe za izradu zakona o državnoj imovini, što je pismom visokog predstavnika i službeno potvrđeno.

(SB)

Oznake: Kristijan Šmit