Politika 03.02.2023.

Šmit pisao stranim ambasadorima u BiH: Život Danila Vučića u BiH bio ugrožen

ČITANJE: 2 minute

Život Danila Vučića je bio ugrožen nakon što je Istraga.ba objavila dokument koji potvrđuje da je sin srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, službeno prisustvovao obilježavanju dan Republike Srpske.

Ovo je, ukratko, suština pisma koje je Kristijan Šmit poslao svim stranim ambasadorima u BiH, pozvavši ih da pojedinačno pišu protestne note Ministarstvu spoljnih poslova BiH zbog objave podataka o Vučići mlađem i njegovom prisustvu na obilježavanju dana RS kojeg je Ustavni sud BiH proglasio – neustavnim, prenosi portal Istraga.ba.

Šmit je ovo pismo napisao 25. januara, a distribuirano je četiri dana kasnije, uoči njegove službene posjete  Beogradu.

“Kao što vam je poznato, različiti lokalni mediji objavili su 10. januara kopiju note Ambasade Srbije koja sadrži lične podatke g. Danila Vučića, sina Nj.E. Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, te jedinice za ličnu zaštitu koja je pratila g. Danila Vučića tokom njegovog nedavnog putovanja u Bosnu i Hercegovinu. Objavljivanje ovih bezbjednosnih podataka dovodi osobe koje putuju u opasnost. Uzimajući u obzir osjetljivo političko okruženje u zemlji kada se putovanje odvijalo, kršenje ovih povjerljivih informacija moglo je imati ozbiljne posljedice i sukob s određenim odgovornostima Bosne i Hercegovine kao države primateljice prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima (odnosno članovi 27.2 i 29)”, naveo je Šmit u svom pismu.

“Već sam”, piše dalje on, “prenio našu zabrinutost u vezi s ovim incidentom članovima Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira (PIC)”.

Njemački diplomata, potom, poziva ambasadore da zbog “slučaja Danila Vučića” pišu diplomatske note Ministarstvu spoljnih poslova BiH.

“Usaglašeni podsjetnik diplomatske zajednice Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na povjerljivost diplomatske korespondencije i odgovornost koju Ministarstvo snosi u tom smislu bila bi učinkovita i pravovremena poruka”, napisao je Šmit.

Slučaj objave podataka o putovanju Danila Vučića, Šmit naziva “incidentom”.

Podsjećamo, Istraga.ba je 10. januara objavila dokument Ambasade Srbije u BiH kojim je najavljeno da će Danilo Vučić od 8. do 11. januara boraviti u BiH. Sin predsjednika Srbije je 8. januara boravio u Banjoj Luci, kao gost na obilježavanju dana Republike Srpske. Dan kasnije, Danilo Vučić je bio među zvanicama u VIP loži u Istočnom Sarajevu tokom parade organizirane povodom dana Republike Srpske.

(A. S.)