Politika 08.06.2022.

ŠMIT: Podnesen zahtjev Bundestagu za slanje vojnika u BiH, zastava Njemačke će se zavijoriti u Butmiru

ČITANJE: 5 minuta

Kristijan Šmit najavio je u sredu skori dolazak jednog kontigenta nemačke vojske u BiH, koji će biti u sastavu Misije Eufor.

“Iduće sedmice Bundestagu će biti podnet zahtev koji će omogućiti da se u Butmiru zavijori nemačka zastava”, rekao je Šmit na konferenciji za novinare, prenosi B92.

Christian Schmidt obratio se javnosti nakon što je jučer upotrijebio bonske ovlasti i nametnuo Odluku o finansiranju izbora koji će se održati 2. oktobra ove godine.

Schmidt je poručio da su tu odluku podržale sve članice Vijeća za implementaciju mira (PIC).

“Oni koji u BiH žele sami odlučivati o svojoj sudbini moraju preuzeti i odgovornost. Dakle, put ka Evropskoj uniji je sada posebno važna jer ljudima treba sigurnost. U vezi sa napadom na Ukrajinu, ruski predsjednik Vladimir Putin je usadio nesigurnost u ljudske glave i upravo zbog toga međunarodna zajednica mora dati važan doprinos kako bi građanima BiH pružila sigurnost, a prije svega poručiti da u vlastitoj zemlji mogu imati budućnost. Mi smo sasvim jasni kada je u pitanju održavanje izbora i dopustite da kažem da sam jednostavno iznenađen. Ovakvo nešto još nisam doživio da se diskutuje o tome ko će i da li će dobiti na izborima, a pogotovo da li će se oni održati. I to je upravo u odgovornosti stranaka, izbori su pravo građana u BiH kao i svim drugim demokratskim zemljama. Zbog toga međunarodna zajednica ima obavezu osigurati održavanje izbora”, naveo je Schmidt.

Podsjetio je da su predstavnici međunarodne zajednice još u januaru ove godine pisali Vijeću ministara BiH da se na vrijeme obezbijede sredstva za izbore.

“I sve je to trajalo tako dugo da je probijen i dati rok – 19. maj kojeg je Centralna izborna komisija navela kao krajnji datum kada bi novac trebao biti osiguran i to se nije dogodilo. I ja zbog toga mogu zadovoljno ustanoviti da je u ponedjeljak Vijeće ministara BiH nakon dugih trzavica odlučilo izdvojiti sredstva, ali ne u onom iznosu od 12,5 miliona KM koje je CIK tražio. Nažalost zbog svih tih komplikacija i obezbjeđivanja sredstava došlo bi do kašnjenja štampanja glasačkih listića i to se ne smije desiti zato sam i reagovao”, naglasio je Schmidt.

Poslao je poruku onima koji iz njegove odluke žele izvlačiti političke konotacije.

“Ova odluka nije ništa drugo do podrška da se izbori moraju finansirati i održati, a sve drugo pripada sasvim nečemu drugom i uopće nije tu na mjestu. Malo sam iznenađen da nam čak i državnici susjednih zemalja daju komentare. Prije svega bih se radovao tome kada bi se svi predsjednici država svijeta, ali i EU zalagali za slobodne i regulisane izbore u svakoj državi i to je tema o kojoj govorimo i u tom smislu sam donio odluku, a sve ostalo je fantazija i politički bijegovi. Šteta je i tužno da nismo zajedničkim snagama mogli napraviti izmjene Izbornog zakona u BiH. Mi bismo se radovali da se još stranke uspiju dogovoriti i postići kompromis bez diskriminacije bilo koga. Žao mi je da nismo uspjeli u tome, ali želim sve ohrabriti da se vrate na one tačke koje su u Neumu spomenute, a koje se mogu regulisati”, rekao je Schmidt.

Komentarisao je i situaciju u Republici Srpskoj.

“Primam k znaju da u RS stvari idu u malo racionalnijem smjeru. Ta glupa ideja da se osnuje Agencija za ljekove ili VSTV, tako nešto sigurno ne bi ostalo bez odgovora. Svakome u Banjaluci je poznato da sam osoba koja drži do riječi”, istakao je.

Na pitanje novinarke N1 o komentaru Ruske Federacije da je nelegitiman visoki predstavnik u BiH i da ne priznaju njegovu odluku, Schmidt je odgovorio:

“Ruska Federacija je članica PIC-a, ali sami su sebe suspendirali. Dakle, ne plaćaju svoju članarinu i ne učestvuju u sjednicama PIC-a. Kada se u javnosti pojave snažne riječi to je onda najbolji signal da čovjek nema argumenata i da želi da ga svi čuju. Mislim da trenutno Rusija ima prostora da svima pokaže da to nije zemlja koja vodi samo rat u Ukrajini i gura druge nedužne zemlje u ratove već da je zemlja koja će ponovo krenuti konstruktivnim putem. Ja sam bio u Vijeću sigurnosti UN-a i od 15 članica su svi tokom mog izlaganja i diskusije bili u New Yorku i sjedili na svojim mjestima, a ruski pokušaj da to na bilo koji način zaustavi je propao. A rezervni plan im je bio jako simpatičan. Neki ruski komentatori i poruke koje šalju da sam turista u BiH i onda je Rusija morala objasniti zašto su ostali dok sam ja pričao i onda sam od turiste došao do stručnjaka. I to je nešto sada sam ekspert za BiH i to mi niko još dosad nije tako rekao. Mi smo tu da podržimo BiH”, dodao je.

Schmidt je upitan šta će se desiti nakon što najesen istekne mandat EUFOR-a i ako ne bude produžen. Da li to znači automatsko stupanje NATO snaga u BiH?

“Međunarodna zajednica polazi od pretpostavke da će EUFOR Althea i nakon novembra 2022. biti u BiH. Mislimo da je potrebna stabilizirajuća sigurnost, EUFOR Althea je zbog toga pojačala prisustvo upravo kako bi se smanjila napetost. Vidimo da postoji niz tema i pitanja na koja se treba odgovoriti, ali detaljno ne želim o tome puno jer u svakom slučaju želim podvući da su i NATO i EUFOR Althea prisutni u BiH trenutno i to im je cilj i u budućnosti. Koliko sam čuo narednih sedmica će biti podnesen zahtjev Bundestagu koji će obezbijediti da u Butmiru ponovo bude njemačka zastava”, poručio je Schmidt, prenosi N1.

(SB)

Oznake: Kristijan Šmit