Politika 25.01.2022.

ŠMIT PODNOSI IZVJEŠTAJ: U Bundestagu sutra rasprava o stanju u BiH

ČITANJE: 1 minuta

U njemačkom parlamentu – Bundestagu sutra će se razgovarati o Bosni i Hercegovini.

Između ostalih, njemačkim zastupnicima će se obratiti visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit. Šmit, koji je i sam dugo bio aktivan njemački političar, podnijet će izvještaj o stanju u našoj zemlji.Ova rasprava dolazi u tretnutku kada se očekuje konkretna reakcija Berlina na destruktivne snage u Bosni i Hercegovini, a nakon što su Sjedinjene Američke Države počele uvođenje sankcija pojedincima i kompanijama u našoj zemlji.

Nova njemačka vlada pozvala je nedavno Evropsku uniju da uvede sankcije Miloradu Dodiku zbog njegove secesionističke politike i odluke o povlačenju nadležnosti s državnog nivoa.

Time je Berlin poslao jasnu poruku da neće skrštenih ruku posmatrati pokušaje slabljenja državnih institucija u BiH.

Inače, Šmit je za njemačke medije ove sedmice govorio o hitnosti deeskaliranja napetosti u BiH te poručio da bi Evropska unija mogla lako postići saglasnost za uvođenje sankcija Miloradu Dodiku. Šmit je u razgovoru za The Pioneer upozorio na raskol u BiH, piše Klix.

“Kako bismo spriječili da se trenutna situacija pretvori u konflikt u kojem ljudi pucaju jedni na druge, moramo jasno staviti do znanja: Država se ne smije dijeliti i ona mora funkcionirati”, naveo je.

(E.M)

Oznake: Kristijan Šmit