Politika 25.11.2021.

Šmit: Regionalni lideri ubijedili Dodika da odustane od povlačenja iz Oružanih snaga BiH

ČITANJE: 1 minuta

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit rekao je da je prijetnja ponovnim uspostavljanjem Vojske RS za sada oslabila, ali zemlja i regija još uvijek idu ka krizi ako ne bude značajnog diplomatskog angažmana SAD i Evrope.

Šmit je rekao da su regionalni čelnici uvjerili Milorada Dodika da obustavi svoje planove za povlačenje vojnika iz Oružanih snaga BiH i da ponovo napravi vojsku Republike Srpske.

– Vidimo da je nakon mnogo razgovora, uključujući i one u komšiluku, dobio poruku da niko neće prihvatiti način koji vodi povećanom potencijalu političkog i, nadamo se da ne, vojnog sukoba – rekao je Šmit za Gardian u intervjuu u Vašingtonu.

Šmit je rekao da zapravo ne vidi opasnost od rata, te da je u zemlji manje teškog naoružanja u odnosu na 1992. kada je izbio rat u BiH.

– Srećom, ima premalo raspoložive vojne imovine – rekao je.

Međutim, Šmit je tvrdio da Dodikova retorika i njegova obećanja da će prekinuti pravni i porezni sistem vode BiH ka teškoj krizi.

– Ova samoispunjavajuća taktika došla je do tačke u kojoj se on ne može vratiti, a da ne izgubi obraz. Moj utisak je da smo vrlo, vrlo blizu ove tačke i za to je potreban vrlo jasan odgovor međunarodne zajednice – rekao Šmit, prenosi Kliks.

Dodao je da je “izazov takvog raspada Bosne i Hercegovine to što se to ne može ograničiti samo na Bosnu i Hercegovinu”.

(A.M.)

Oznake: Kristijan Šmit